SAD i EU zajedno da reše problem Kosova i Srbije zauvek

Izvor: Klan Kosova (Tekst je izvorno preveden sa albanskog)

Govor senatora Džoa Bajdena iz 1991. kada je tražio da se stane na kraj zločinima na Kosovu iznova je oduševio Albance kada je došao na čelo države koju smatraju svojim najjačim saveznikom.

Sumnje koje su se pojavile u vezi sa podrškom Amerike Kosovu naizgled su nestale izborom novog predsednika, dok istovremeno rastu očekivanja da će problem sa Srbijom biti rešen jednom zauvek i to bez ugrožavanja suvereniteta i integriteta zemlje, piše Klan Kosova.

Dvojica dobro poznatih analitičara, jedan u SAD, jedan u EU, saglasni su u vezi sa ovim i očekuju isto.

Daniel Server, profesor na Univerzitetu Džon Hopkins, rekao je da očekuje da će SAD i EU biti tandem koji će zapečatiti pomirenje između Kosovara i Srba.

„Očekujem da će predsednik Džo Bajden raditi zajedno sa EU na tome da Beograd i Priština postignu sveobuhvatni dogovor oko nerešenih pitanja“.

I Nemac Bodo Veber deli mišljenje Amerikanca o ovom pitanju. On je rekao za Klan Kosova da definitivno očekuje da nova američka administracija da prioritet dijalogu Kosova i Srbije u saradnji sa EU. Čak je izrazio i zadovoljstvo zbog toga što je administracija koja je u ovom slučaju nastupala opasno, konačno otišla.

„Veoma opasan nastup bivšeg izaslanika Grenela privukao je pažnju Bajdenovog tima po pitanju Kosova i Srbije i tokom kampanje. Radujem se što će se Bajdenova administracija vratiti, kao i ranije, bliskoj transatlantskoj saradnji sa EU po pitanju Kosova i Srbije, i to će na kraju omogućiti stvarni nastavak pregovora o konačnom, sveobuhvatnom sporazumu sa EU u vodećoj ulozi, a SAD u snažnoj partnerskoj ulozi“, rekao je on, izveštava Klan Kosova.

Analitičar Veber ima velika očekivanja da će put koji će Bajden slediti u vezi sa Kosovom biti upravo onaj kojim je išao 90-ih.

„Očekujem da će Bajdenova i politika njegove administracije biti u skladu sa politikom prethodnih, demokratskih i republikanskih administracija, zasnovana na ranijoj podršci nezavisnosti Kosova kao jedinom načinu da se trajno reši pitanje Kosovo – Srbija i odbrani suvereniteta i teritorijalnog integriteta zemlje.“

S druge strane, Server kaže da veruje da Kosovo – ko god će za to biti zadužen – neće dozvoliti sporazum sa Srbijom koji zemlju izlaže riziku, međutim, preporučuje mali kompromis.

„Verujem da bilo koja vlast u Prištini neće pristati na sveobuhvatno rešenje koje nije u opštem interesu Kosova, ali je kompromis oko neesencijalnih pitanja uvek deo pregovaračkog rešenja.“

Trilateralni sporazum između Kosova, Srbije i Sjedinjenih Država potpisan 4. septembra od strane bivšeg predsednika Donalda Trampa, bio je meta snažne kritike na Kosovu, iako ga je Hotijeva vlada koja ga je potpisala, nazvala velikim uspehom za Kosovo.

Oba analitičara slično vide ovaj dogovor i ne smatraju ga dobrim. Stoga je izjava dolazećeg američkog državnog sekretara Antonija Blinkena, koji je rekao da pozdravlja sporazume koje je potpisao Tramp, izazvala zabrinutost kod njih. Ali za razliku od Servera koji je rekao da treba poštovati sporazum koji je potpisala prethodna administracija, Veber je bio oštriji.

„On (Blinken) je dobro uradio. To nije bio ko zna kakav sporazum, ali je ispravno pozdraviti ga“, rekao je profesor Server.

Veber predlaže da Bajden iskoristi dobre strane dogovora i odustane od drugih tačaka.

„Ne želim da tumačim previše Blinkenove izjave. Blinken je to u Senatu rekao sa ciljem da dobije podršku demokrata i republikanaca. Neće biti nastavka Grenelove loše politike, a kamoli razmene teritorija. Očekujem da će Bajdenova administracija iz neobavezujućeg dokumenata kakav je vašingtonski izabrati ono što mogu da koriste na konstruktivan način i jednostavno ignorisati ostalo“.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.