SAD donirale više od pola miliona Fajzer vakcina Kosovu, stigao prvi kontingent preko Kovaksa

FOTO: Covax/Ambasada SAD

Sjedinjene Američke Države donirale su danas Kosovu prvi kontingent od ukupno očekivanih 503.100 doza Fajzer vakcina. To je najveća pojedinačna donacija vakcina protiv kovida-19 od bilo koje zemlje ili organizacije Kosovu, saopštila je ambasada SAD u Prištini.

„Sa ovim dozama, kosovska vlada biće u mogućnosti da u potpunosti vakciniše i zaštiti svoje građane što će je dovesti za 20 odsto bliže ostvarivanju svog celokupnog cilja vakcinacije“, navodi ambasada.

„Današnja pošiljka je deo obećanja predsednika Bajdena da podeli doze vakcina protiv kovida-19 iz domaćih SAD zaliha kako bi se podržale globalne potrebe. Upravo zbog toga što nijedna zemlja ne može sama da pobedi kovid-19, Sjedinjene Američke Države su se početkom juna obavezale da podele 80 miliona vakcina sa svetom. Zaključno sa 3. avgustom donirali smo i isporučili preko 110 miliona doza u više od 60 zemalja i ovo je samo početak“, ističe se u saopštenju .

Ovim povodom u Prištini je održana i ceremonija na kojoj je govorio američki ambasador Filip Kosnet, koji je apelovao na građane da se vakcinišu.

Donirane vakcine Sjedinjenih Američkih Država isporučene su putem Kovaks mehanizma avansne tržišne obaveze (COVAX AMC), globalne inicijative za podršku pravičnog pristupa sigurnim i efikasnim vakcinama protiv kovida-19.

Inače, sa svojim finansijskim doprinosom od 4 milijarde američkih dolara Globalnom savezu za vakcine i imunizaciju (Gavi), Sjedinjene Američke Države su najveći pojedinačni finansijski donator Kovaks mehanizmu.

Kovaksom zajedno upravljaju Koalicija za spremnost i inovacije protiv epidemije (CEPI), Gavi-Globalni savez za vakcine i imunizaciju, Svetska zdravstvena organizacija (WHO) i UNICEF kao ključni partneri u isporuci. Sa ovom pošiljkom, Kosovo je primilo preko 700.000 doza putem COVAX AMC.

Osim vakcina, od početka pandemije, Sjedinjene Američke Države obezbedile su oko 4 miliona američkih dolara u vidu zaštitne opreme, medicinske opreme, bespovratnih sredstava za onlajn učenje i druge vidove pomoći u vezi sa kovidom-19 kako bi se pomoglo školama, medicinskim ustanovama, porodicama i zajednicama širom 38 kosovskih opština.

Brojevi inficiranih na Kosovu naglo su skočili. Danas je novoinficiranih preko 2000. Kosovo je pre dva dana bilo na drugom mestu u Evropi po broju novoobolelih na milion stanovnika.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.