Sabit Geci pušten na tri meseca da se leči

Članu takozvane Dreničke grupe, Sabitu Geciju, koji izdržava petnaestogodišnju zatvorsku kaznu zbog ubistva pritvorenika u logorima Kukeš i Cakan na severu Albanije, tokom rata na Kosovu i Metohiji – kazna je suspendovana na tri meseca. Odluku o suspenziji donelo je Ministarstvo pravde Kosova, zbog toga što je Geciju, kako se navodi, potrebno medicinsko lečenje. Geciju je i oktobra 2015. suspendovana zatvorska kazna, na isti vremenski period i iz istog razloga.

"Suspenzija je dozvoljena na period od tri meseca, zbog pružanja medicinskog tretmana, i nakon isteka od tri meseca, od dana donošenja ove odluke, osuđenik je dužan da se vrati na izvršenje kazne," navodi se u odluci koju je 16. februara potpisala ministarka pravde Kosova, Durata Hodža, prenosi Insajderi, koji je objavio i fotografiju odluke.

Odluka je, kako se dalje dodaje, doneta na osnovu preporuke generalnog direktora Popravne službe Kosova, Sokolja Zogaja, a na predlog lekarske komisije koja je pregledala Gecija. 

Geci je u obavezi da svakog meseca o svom zdravstvenom stanju obaveštava Popravnu službu Kosova, dodaje isti portal.

Sabit Geci je 29. jula 2011. godine osuđen na 15 godina zatvora, zbog zlostavljanja zatvorenika na severu Albanije tokom 1998-1999, ali je istraga protiv njega počela još 2002.

Podsetimo, Gecaju je, potom, suđeno i u okviru predmeta Dreničke grupe, ali je 27. maja 2015. tokom tog suđenja on oslobođen optužbi za ratne zločine u zatvoru OVK U Likovcu, 1998. i 1999. godine. Geci se teretio da je u saučesništvu sa još jednim od članova Dreničke grupe, Sahitom Jašarijem, i još nekoliko pripadnika OVK, ubio policajca Ivana Bulatovića, odsecanjem glave motornom testerom. 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.