Sa Skupštine UNS-a na Kosovu: Mali privatni mediji u teškoj situaciji, Srpska lista ne sarađuje

U Gračanici je održana godišnja skupština Udruženja novinara Srbije na Kosovu (UNS na Kosovu) na kojoj su razmatrani problemi sa kojima se novinari suočavaju. Jedan od njih je, kako navode, i nesaradnja Srpske liste sa pojedinim medijima na Kosovu, zbog čega je i dogovoreno da grupa novinara zatraži sastanak sa ovom listom radi, kako je rečeno, prevazilaženja problema u saradnji Srpske sa većinom srpskih medija na Kosovu. Još jedan od problema je taj što su privatni mediji na Kosovu u lošijem položaju – u već teškim ekonomskim uslovima – od medija koji su u javnom sektoru.

"To je taj generalni problem koji treba da otklonimo. Tu je posebno bili reči o Kosma mreži kao značajnoj mreži za informisanje Srba i ostalih nealbanaca na Kosovu i Metohiji i zaključili smo da srpski novinari i srpska zajednica treba aktivno da učestvuju u pisanju medijske strategije sa svojim predlozima kojom država Srbija mora da u narednih pet godina planira razvoj medijskog sistema i na Kosovu i Metohiji," kazao je za RTV Kim Nino Brajević ispred Udruženja novinara Srbije. 

Govoreći o odnosu Srpske liste prema srpskim medijima na Kosovu, Brajović je rekao da je godinama unazad saradnja sa političarima generalno veliki problem, podsećajući na nagrade Crni i Beli Božur koje se dodeljuju za dobru i lošu saradnju sa novinarima.

"Političari su dužni da javnosti daju izjave o svim bitnim pitanjima i ne smeju da dozvole da javnost bude zbunjena i dezinformisana. To je ono što mora da se menja i ta komunikacija mora da bude bolja. Možda ona može da bude obostrano bolja, ali je suština u tome da se novinari, svi ovde, generalno žale na lošu komunikaciju nosilaca vlasti, ovde posebno Srpske liste prema srpskim medijima," kazao je Brajović.

Teme o kojima su članovi Udruženja novinara Srbije na Kosovu razgovarali bile su godišnji izveštaj o radu i smernice za budući period, a predloženi su i kandidati za Beli i Crni Božur.

Nino Brajović je u ime UNS-a prisutnim novinarima preneo reči podrške predsednika Vladimira Radomirovića navodeći da je UNS na Kosovu poslednjih godina postao prepoznatljiv pre svega svojom efikasnošću i razumevanjem za kolege na Kosovu.

Predsednik Udruženja novinara Srbije na Kosovu Budimir Ničić kazao je, predstavljajući Godišnji izveštaj o radu da su u njemu sažete sve aktivnosti koje su obeležile period od godinu dana, zaključno sa 1. avgustom 2017. godine.

„Više od 30 saopštenja za javnost, okrugli stolovi o kršenju medijskih zakona, tribine i seminari o novinarstvu samo za proteklih godinu dana jasan su pokazatelj da smo se aktivno trudili da opravdamo osnovni i najvažniji cilj Udruženja, a to je zaštita novinarske profesije," kazao je Ničić.

On je ukazao na potrebu projektnog finansiranja Udruženja, pre svega u izradi „Novinarske hronike“ koja bi bila svedok jednog vremena o novinarstvu na Kosovu, a na čemu radi dugogodišnji novinar Đorđe Jevtić

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.