Sa protesta u Beogradu: Ko je ubio Olivera Ivanovića? Vidimo se 16. januara

„Vidimo se 16. januara,“ poručeno je sa protesta protiv nasilja u Beogradu večeras. Pod sloganom „Stop krvavim košuljama – jedan od pet miliona“, protest je po procenama večeras okupio još više građana nego prošle subote uprkos snegu i vejavicama. Jedan od zahteva na kraju protesta bio je upravo i to da se otkriju počinioci i nalogodavci ubistva Olivera Ivanovića. Treći protest zakazan je upravo na godišnjicu atentata na srpskog lidera sa Kosova i Metohije.

Protest je počeo oko 18 časova na platou ispred Filozofskog fakulteta u Beogradu. Građanima koji su se okupili obratili su se akademik Dušan Teodorović i glumac Tihomir Stanić. Teodorović je poručio da nema fer izbora dok je srpski predsednik Aleksandar Vučić „pet sati dnevno na televizijama“, kao i dok ne budu sređeni birački spiskovi. 

Šta građani kažu zbog čega su došli na protest u video prilogu Miodraga Sovilja sa TV N1

Nakon govora na platou, građani su krenuli u protestnu šetnju. Na čelu kolone je bio velik transparent „Stop krvavim košuljama“, a okupljeni, sa kojima su bili i lideri opozicije su nosili i transparente „Jedan od pet miliona“, „Počelo je“, „Dosta majmunisanja ovako više ne može“, „Ko je ubio Olivera Ivanovića?“. Duvalo se u pištaljke, a delili su se i bedževi i flajeri sa natpisom „Počelo je“.

Pred zgradom Beograđanka, gde je sedište Studija B, okupljeni su uzvikivali Barbara, a sa razglasa je više puta puštana nova pesma koju je uradio Sevdahbaby sa Barbarinim čuvenim uključenjem. Protestovali su i ispred RTS-a, nezadovoljni načinom na koji javni servis izveštava, gde su građani posebno bili bučni i zviždali. Uzvikivali su horski naziv nekadašnje popularne autorske emisije Dragana Bujoševića, koji je sada direktor RTS „Nije srpski ćutati“.

Aktivistkinja Jelena Anasonović uputila je predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću zahtev da se otkriju nalagodavci i oni koji su pokušali ubistvo Borka Stefanovića u Kruševcu, počinioci i nalogodavci napada na sve novinare, aktiviste civilnog društva, političke aktiviste i građane koji su se usudili drugačije da misle od njega.

Ona je uputila zahtev da se otkriju počinioci ubistva lidera inicijative SDP sa Kosova i Metohije Olivera Ivanovića i najavila sledeće okupljanje na godišnjicu njegovog ubistva.

Stop krvavim košuljamaIzvor: N1

Protest protiv nasilja održava se povodom napada na lidera Levice Srbije i jednog od osnivača Saveza za Srbiju Borka Stefanovića i još dvojicu aktivista u Kruševcu, odnosno, zbog nasilja koje, kako iz opozicije ističu, aktuelna vlast vrši nad onima koji misle drugačije.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je posle prošlonedeljnog protesta da neće ispuniti nijedan zahtev opozicije pa makar izašlo i pet miliona ljudi na ulice, zbog čega je jedna od glavnih parola večerašnjeg okupljanja „Jedan od pet miliona“.

Skup je prošao bez incidenata.

Sutra je 11 meseci od ubistva Olivera Ivanovića.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.