Sa protesta iz Južne Mitrovice: Sever Kosova mala Srbija

Ujedinjenje Mitrovice, uklanjanje barikada, sloboda kretanja, povratak Albanaca na Sever, raspuštanje paralelnih struktura Srbije, zaustavljanje kolonijalizacije Severa od strane Srbije, uspostavljanje reda i mira za sve, uspostavljanje institucija Kosova i na Severu, da Vlada Kosova garantuje sigurnost, posao i pravo na život – ovo su ključni zahtevi nove Građanske inicijative za akciju s juga Mitrovice na upravo završenom protestu ispred limene ograde s južne strane glavnog mosta u Kosovskoj Mitrovici, gde se ovaj protest i održao. Iza limene ograde se nalazi tzv. Park mira, a glavni most se od oktobra prošle godine nalazi u procesu revitalizacije – radova koji se rade pod sponzorstvom EU i koji, prema tadašnjim najavama, treba da se završe i most otvori uskoro – sredinom juna. Iz ove inicijative, međutim, tvrde da oni ne veruju EU, te da radovi nisu ni započeti. Ekipa KoSSeva pratila je ovaj protest.

"Današnja akcija je bila simbolična akcija za barikade koje su problem građana Mitrovice," rekao je u izjavi za KoSSev, Musa Preteni iz Građanske inicijative za akciju.

On je rekao da iza njih ne stoji nijedna politička partija, već da oni predstavljaju grupu građana Mitrovice koji, kako je objasnio, "žele da promene situaciju u Mitrovici".

"To je posebno kada su barikade u pitanju, koje su učinile nemogućim normalan život građana Mitrovice, Albanaca, Srba i Bošnjaka takođe," dodao je on.

Pitali smo ga da pojasni na koje barikade misli.

"Na sve barikade na Severu, uključujući i glavni most, kao i barikadu na istočnom mostu," rekao je Preteni. 

Na naš komentar da nije u pitanju barikada, već da je glavni most ograđen, jer se na njemu odvija tzv. proces revitalizacije pod sponzorstvom EU, i da je najavljeno da će rekonstruisani most biti otvoren sredinom  juna, Preteni kaže:

"Zapravo EU je rekla tako, ali mi vidimo da nikakvi radovi do sada nisu počeli tako da ne verujemo da će 15. juna barikade biti uklonjene. Ukoliko barikada bude 15. juna uklonjena, to je za nas onda u redu."

Ukoliko se most ne otvori u naznačeno vreme, ova grupa građana neće, međutim, preduzimati nikakve nasilne akcije, ali će nastaviti sa protestima.

Pročitajte još:

U podne protest iz Južne Mitrovice: Skinimo barikade na Severu

"To nije naš posao. To je posao EU, Vlade Kosova i lokalne vlade. Mi ćemo nastaviti sa svojim akcijama kako bismo izvršili pritisak na EU, na Vladu Kosova, na lokalnu samoupravu da nešto učine," rekao je Preteni.

Na ovom protestu istaknuto je i da je Sever "mala Srbija". Iznešene su kritike na račun rada lokalne samouprave. Istaknuto je i da je površina "Republike Kosovo" 10.887 km, što simbolično ukazuje na to da se njene granice prostiru i na Severu, te da je "Republika Kosovo – država građana Kosova".  

U protestu je učestvovalo oko dvadesetak aktivista, koji su nosili majice sa nazivom organizacije i transparente sa porukama "Stop kolonijalizaciji Severa", "Srbija da ode sa Kosova", "Vlada Srbije za Sever uradila više nego Vlada Kosova", "Hoćemo da se vratimo u naše kuće". Među okupljenima bio je i bivši član OVK – Halit Berani, koji sada vodi Kosovski komitet za zaštitu prava i ljudskih sloboda (KMDLNJ). U blizini su se nalazile patrole Kosovske policije i italijanskih karabinjera koji su posmatrali protest i osim povremenog fotografisanja, nisu reagovali.

Glavni most na Ibru se trenutno nalazi u procesu revitalizacije koju sprovodi EU, a zatvoren je krajem oktobra prošle godine. On je, ipak, otvoren za pešački saobraćaj jednom trakom. Zatvarajući most, zvaničnici EU najavili su da će most biti otvoren ovog juna.

U nastavku pogledajte galeriju slika koje smo snimili tokom ovog protesta u Južnoj Mitrovici.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.