Đurić: Preuzimam odgovornost pred građanima da nećemo ostaviti naše građane na KiM-u bez pasoša za slobodno kretanje

"Sasvim je sigurno, i to mogu da preuzmem odgovornost pred građanima, da nećemo ostaviti naše građane na Kosovu i Metohiji bez važećih dokumenata sa kojima mogu bez viza da putuju u Evropsku uniju," poručio je danas, u izjavi za RTS, direktor Kancelarije za KiM, Marko Đurić. On je kazao i da je "umereni optimista" da će se problem građana na KiM-u koji imaju biometrijski pasoš Republike Srbije, rešiti u kraćem roku, ali da, ipak, kako je dodao, režim prijema u zemlje EU ne zavisi od Srbije.

"Svakako će se naći administrativno rešenje za taj problem," dodao je Đurić.

On je, gostujući u dnevniku RTS-a, takođe kazao da je delegacija Srbije predočila evropskim zvaničnicima da je "neprihvatljivo da građani Srbije sa KiM-a teže ulaze u zemlje EU sa zvaničnim biometrijskim pasošem Republike Srbije, nego ljudi koji dolaze u Evropu bez ijedne putne isprave".

Direktor Kancelarije za KiM je istakao i da je delegacija Srbije "na tu temu bila posebno oštra", pošto je, kako je dodao, i Premijer Srbije, Aleksandar Vučić, "stavio u zadatak da se to pitanje hitno reši".

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.