Sa Jarinja vraćena humanitarna pošiljka za porodilište u Kosovskoj Mitrovici

Vozilo zdravstvenog centra u Kosovskoj Mitrovici kojim je prevožena humanitarna pošiljka – oprema za porodilište bolnice u Kosovskoj Mitrovici vraćeno je danas popodne sa bivšeg administrativnog prelaza Jarinje, a sad integrisane granice, jer bolnica u Kosovskoj Mitrovici "nema licencu za rad Republike Kosovo", objasnio je carinik delegaciji koja je bila u pratnji ove pošiljke – predstavnicima Studentskog parlamenta Univerziteta u Kosovskoj Mitrovici i organizacije "Srbi za Srbe". U četvoročasovnom pokušaju da pređu tzv. integrisanu granicu, studenti i aktivisti Srbi za Srbe su uspeli da "spasu" ovu pošiljku kako je kosovski carinici ne bi zaplenili i prebace u prvi srpski gradić iza Jarinja – Rašku. Sterilizatori, vage sa visinometrom za merenje novorođenčadi, EKG uređaji i merači pritiska čekaće tamo, dok se u narednim danima ne bude najverovatnije pronašlo još jedno "privremeno humanitarno rešenje" kako se u poslednjih godinu dana domovi zdravlja i bolnice na Severu snabdevaju lekovima i ostalim zdravstvenim materijalom iz centralne Srbije.

"Četiri sata smo proveli na granici. Mi imamo na urednoj dokumentaciji koju je pripremila organizacija 'Srbi za Srbe' jasno istaknut spisak i poreklo robe, odnosno da se radi o humanitarnoj pošiljci. Nama je Zdravstveni centar izašao u susret tako što je obezbedio vozilo da im mi tu pomoć danas dovezemo, ali nam je kosovski carinik odmah rekao da pošiljka ne može da pređe, jer bolnica u Mitrovici nema licencu Republike Kosovo. Tako je rekao," za KoSSev u telefonskoj izjavi iz Raške govori predstavnik Studentskog parlamenta Univerziteta u Prištini sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici, Nemanja Biševac.

Nemanja kaže da su oni predvideli moguće probleme na Jarinju, zbog čega su danima pre slanja pošiljke bili angažovani, pre svega aktivisti organizacije "Srbi za Srbe" da nabave svu potrebnu dokumentaciju predviđenu u Srbiji, a da su studenti iz Kosovske Mitrovice, preko kancelarije gradonačelnika, još prošle nedelje stupili u kontakt i sa kancelarijom EU i upoznali ih sa detaljima, odakle su posrednim putem dobili uveravanja da ne "bi trebalo da bude problema"  s obzirom na to da se radi o humanitarnoj pošiljci.

"Još smo danas imali sreću, jer smo uspeli da sredimo sa kancelarijom gradonačelnika da nam se ne zapleni ova oprema, te da je dovezemo ovde u Rašku," dodao je Biševac.

Oprema za bezbedan dolazak na svet najmlađih Mitrovčana se tako od danas nalazi u privatnom smeštaju "kod nekih rođaka" i čekaće "privremeno humanitarno rešenje" kako bi se u narednim danima prebacila u bolnicu u Kosovskoj Mitrovici. 

U pošiljci u vrednosti od oko 8.000 evra nalaze se sterilizatori, vage sa visinometrom za merenje novorođenčadi, EKG uređaji i merači pritiska. U nedavnoj, širom Srbije poznatoj humanitarnoj akciji "Trojka iz bloka" koja je održana u Severnoj Mitrovici i prihodom od poziva na poseban SMS broj, organizacija "Srbi za Srbe" prikupila je ova sredstva za pomoć porodilištu u bolnici u Kosovskoj Mitrovici.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.