Hodžić: Oprema za porodilište u Kosovskoj Mitrovici u najskorijem roku u bolnici

Oprema za porodilište koja je juče popodne vraćena sa integrisanog prelaza Jarinje u Rašku će u najskorijem roku stići do bolnice u Kosovskoj Mitrovici, potvrdila je nešto pre ponoći u telefonskoj izjavi za KoSSev, šefica administracije opštine Severna Mitrovica, Adriana Hodžić. Organizatori humanitarne akcije za porodilište juče kasno popodne su i obavešteni da opštinskoj administraciji u Severnoj Mitrovici treba da dostave ugovor o humanitarnoj donaciji i specifikaciju robe, takođe je potvrdila Hodžić, sa čim će opštinska administracija dalje tražiti dozvolu od kosovskog ministarstva zdravlja iz Prištine da pomoć uđe na Kosovo.

"Iskreno mi je žao što je danas humanitarna pošiljka vraćena sa prelaza Jarinje, ali to svakako nije nerešiv problem. Opštinska administracija Severne Mitrovice je nadležna da u tehničkom smislu obavi birokratski deo posla i tako pripremi teren za ulazak svih vrsta humanitarne pomoći za sve postojeće institucije koje funkcionišu na Severu Kosova što podrazumeva zdravstvene ustanove, škole, pa i sam univerzitet," kaže Hodžić.

"Organizatorima humanitarne akcije za porodilište je sugerisano danas da nam se direktno obrate i u najskorijem roku naše osoblje će u bliskoj saradnji sa nadležnim ministarstvima obezbediti nesmetani prolaz humanitarne pomoći i porodište će konačno dobiti na korišćenje preko potrebnu opremu," dodala je ona.

Adriana Hodžić:

"Iskoristiću ovu priliku da se iskreno zahvalim donatorima kao i organizatorima same humanitarne akcije. Takva vrsta podrške je od izuzetnog značaja ne samo za građane opštine Severna Mitrovica, već i za sve porodilje širom Severa, pa čak i širom celog Kosova."


Sa Jarinja vraćena humanitarna pošiljka za porodilište u Kosovskoj Mitrovici

Da bi humanitarne pošiljke prošle integrisane granične prelaze na Severu Kosova potrebno je da opštinskoj administraciji Severna Mitrovica podnesu ugovor o humanitarnoj donaciji i specifikaciji robe koja ulazi i to u roku od tri nedelje pre neposrednog slanja robe, nakon čega, Hodžić pokreće proceduru preko nadležnih ministarstava u Prištini da se odobri ulazak ove robe na Kosovo. U zavisnosti od vrste humanitarne pomoći, odnosno kojem resoru – instituciji i subjektu je namenjena, procedura se pokreće kod nadležnog ministarstva. U ovom slučaju odlučuje ministarstvo zdravlja u Prištini.

Hodžić objašnjava da je za poslednjih godinu dana bilo brojnih humanitarnih slučajeva u kojima je roba u vidu donacija nesmetano prolazila preko Jarinja i Brnjaka i da su većina organizacija i pojedinaca koje pomažu, kao i sami ljudi na terenu, dobro upoznati sa ovom procedurom.

"U praksi, za poslednjih godinu dana, humanitarne donacije su nesmetano prolazile granični prelaz jer smo mi kao administracija bili kontaktirani na vreme. Kroz direktnu saradnju sa donatorima sa jedne i sa relevantnim ministarstvima sa druge strane, svakog puta je uspešno obavljen administrativni deo posla. Zapravo, nije se desila ni jedna neuspešna humanitarna akcija ili donacija," naglasila je Hodžić.

Ipak, kako je ulaz humanitarne robe na Severu veoma čest, istovremeno dok se u Briselu već treću godinu vode razgovori o konkretnim modelima uređivanja kosovskih administrativnih procedura i njihove primene na Severu Kosova, ne retko, Hodžić naglašava – zvaničnici opštinske administracije u Severnoj Mitrovici reaguju i posreduju kako bi ove pošiljke prešle Brnjak i Jarinje i pre predviđenog roka od tri nedelje, nekada čak i u istom danu po dospeću ovakve robe na prelaze i istovremenog obaveštavanja opštinske administracije, a nakon što nastane problem, jer nedostaju potrebne dozvole iz Prištine.

Podsetimo, vozilo zdravstvenog centra u Kosovskoj Mitrovici kojim je prevožena humanitarna pošiljka – oprema za porodilište bolnice u Kosovskoj Mitrovici vraćeno je juče popodne sa Jarinja. Delegaciji koja je bila u pratnji ove pošiljke – predstavnicima Studentskog parlamenta Univerziteta u Kosovskoj Mitrovici i organizacije "Srbi za Srbe" dežurni kosovki carinik je objasnio da bolnica u Kosovskoj Mitrovici "nema licencu za rad Republike Kosovo". U pošiljci koja se trenutno nalazi u privatnom smeštaju u Raški, u vrednosti od oko 8.000 evra, nalaze se sterilizatori, vage sa visinometrom za merenje novorođenčadi, EKG uređaji i merači pritiska. U nedavnoj, širom Srbije poznatoj humanitarnoj akciji "Trojka iz bloka" koja je održana u Severnoj Mitrovici i prihodom od poziva na poseban SMS broj, organizacija "Srbi za Srbe" prikupila je ova sredstva za pomoć porodilištu u bolnici u Kosovskoj Mitrovici.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.