Sa 20 miliona evra kosovska vlada obezbedila struju za ne duže od tri nedelje

Dalekovod, struja
Foto: KoSSev

Izvor: Ekonomia Online (Tekst je izvorno preveden sa albanskog, osim naslova koji je adaptiran)

Samo u novembru Kosovo je uvezlo struju u vrednosti od 10 miliona evra. Za prevazilaženje energetske krize na Kosovu, kosovska vlada je izdvojila 20 miliona evra, što mnogi smatraju da je nedovoljno, prenosi Ekonomia Online.

Ljiron Gjocaj (Liron Gjocaj), iz Instituta za razvojnu politiku (INDEP), rekao je da je na Kosovu poslednjih nedelja primećena energetska kriza koja već nekoliko meseci zahvata Evropu, a zbog rasta cena gasa i pandemije.

Prema njegovim rečima, za 20 miliona evra – subvencije kosovske vlade za uvoz električne energije, struja je obezbeđena za ne duže od tri nedelje.

„Ova suma koju je kosovska vlada izdvojila nije dovoljna za prevazilaženje energetske krize. Količina struje je dovoljna samo na nedeljnom nivou. Dve – tri nedelje, ne više. Znajući povećanu potražnju za električnom energijom tokom zimskih meseci, a posebno ove godine gde je potražnja oborila rekorde jer se tokom zime ti zahtevi povećavaju, možemo reći da ova sredstva nisu dovoljna“.

Gjocaj je rekao da nedostaju ozbiljne investicije u proizvodnji struje iz obnovljivih izvora.

Prema njegovim rečima, za izbegavanje krize je ubuduće potrebno da se teži saradnji sa Albanijom, izveštava EO.

„Nedostaju strane investicije na Kosovu, a šeme podrške za obnovljive izvore energije su manjkave. Mi sada već neko vreme pozivamo da se reformiše šema podrške za obnovljive izvore energije tako da budu više generativni na Kosovu i cena energije će zavisiti od konkurencije. Energetska saradnja sa Albanijom će pomoći institucijama da se izbegnu energetske krize u budućnosti, ali glavni deo je integracija obnovljivih izvora energije i liberalizacija tržišta. I jedno i drugo bi pomoglo da se energetske krize, za koje ne može da se predvidi da li će se dogoditi, lakše izbegnu u budućnosti“.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.