Drugi zabranjuju rudarenje kriptovaluta zbog finansijskih posledica, a Kosovo zbog struje

Kriptovaluta
FOTO: Koha

Izvor: Koha (Tekst je izvorno preveden sa albanskog, osim naslova koji je adaptiran)

Od svog osnivanja 2009. godine, kriptovaluta Bitkoin (Bitcoin) je praćena kontroverzama širom sveta. U mnogim zemljama koje su preduzele određene mere, ulaganje u kriptovalute se smatra rizičnim. Ima zemalja koje su to već proglasile nelegalnim. Kosovo je, međutim, dodato na listu zemalja u kojima kriptovalute podležu ograničenjima od strane države, ali samo u „rudarenju, radi uštede električne energije“.

Postoje mnoge moćne zemlje koje trgovinu kriptovalutama ne smatraju nelegalnom, ali mogućnost plaćanja nije ista u celom svetu. Neke zemlje su postavile ograničenja o tome kako se Bitkoin može koristiti, a banke su zabranile njihove transakcije. Neke države su odredile kazne za svakoga ko izvrši transakciju.

Kosovo je delimično dodato na listu desetina zemalja koje su pokazale „prepreke“ bitkoinu i digitalnim valutama. Država je odlučila da obustavi rudarenje kao hitnu meru, zbog energetike.

U članku Evronjuza (Euronews) koji je izašao u novembru navode se neke zemlje koje smatraju kriptovalute nelegalnim ili su ih delimično zabranile. Na listi su se našli Alžir, Bolivija, Kina, Kolumbija, Egipat, Indonezija, Iran, Indija, Irak, Nepal, Severna Makedonija, Rusija, Turska i Vijetnam.

Ministarka privrede, Artane Rizvanoli, kazala je danas da su prošle nedelje odlučili da se obustavi proizvodnja kriptovaluta na nacionalnom nivou, ovo je odluka u okviru vanrednih mera, zbog krize koja je zahvatila zemlju.

„Institucije za sprovođenje zakona obustaviće proizvodnju u predmetnoj delatnosti uz podršku svih relevantnih institucija koje će identifikovati lokacije proizvodnje kriptovaluta. Ove obaveze imaju za cilj rešavanje bilo kakvog iznenadnog ili dugoročnog nedostatka kapaciteta za proizvodnju, prenos ili distribuciju energije, kako bi se prevazišla energetska kriza bez daljeg pogoršanja situacije po građane Republike Kosovo“, napisala je ona na Fejsbuku.

Stručnjak za bezbednost na Internetu, Hekuran Dolji (Doli) je objasnio kako se takva odluka može primeniti. On je rekao da se to može uraditi preko provajdera koji bi mogli da zaustave rudarenje kroz sistem za prevenciju i detekciju.

Za Sever Kosova se navodi da je pravi „rudnik“ za rudarenje. To je zato što je struju za ove opštine poslednjih godina plaćala država.

Prošle godine tržište kriptovaluta dostiglo je rekordne vrednosti. Trenutno Bitkoin, kao najpopularnija digitalna valuta, vredi skoro 47 hiljada dolara.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.