Ružić: U Bujanovcu srpskim đacima zahvalnice na albanskom; Opština: Tehnička greška

Bujanovačke zahvalnice Đacima
FOTO: Bujanovačke

Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Srbije saopštilo je danas da su đacima generacije srpske nacionalnosti u Bujanovcu uručene zahvalnice na albanskom jeziku. Najoštrije su osudili postupak lokalnih vlasti. Sa druge strane, iz ove opštine poručuju da je u pitanju tehnička greška i da će biti otklonjena.

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, Branko Ružić, saopštio je danas da se u ovoj opštini nastava odvija i na srpskom i na albanskom jeziku, te naglasio da je, za svaku osudu to što su učenicima srpske nacionalnosti uručene zahvalnice na albanskom.

„Zahtevam da se poštuju prava zagarantovana Ustavom i zakonom i da se učenicima koji nastavu pohađaju na srpskom jeziku i zahvalnice izdaju na srpskom jeziku“, poručio je Ružić.

On je saopštio da Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Srbije poštuje sva prava kada je u pitanju obrazovanje na jezicima nacionalnih manjina.

„Omogućili smo učenicima da na osam jezika nacionalnih manjina ostvaruju celokupno obrazovanje. Zahtevamo i od lokalnih vlasti u Bujanovcu da poštuju zakone Republike Srbije“, istakao je ovaj ministar koji je ujedno prvi potpredsednik Vlade Srbije.ž

Bujanovačke su javile danas ranije da je đacima generacije 12 srednjih i osnovnih škola u ovoj opštini, u kojima se nastava odvija na srpskom i albanskom, zahvalnice na albanskom uručio predsednik opštine, Nagip Arifi.

Međutim, šef kabineta predsednika opštine kazao je za ovaj medij da je u pitanju tehnička greška štamparije.

„Primetili smo odmah. U toku dana biće novih na srpskom jeziku“, rekao je Salji Saljihi (Sali Salihi).Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.