Ruski ambasador u Tirani: Korekcija granica – američki projekat

aleksandar karpušin
Foto: Gazeta Express

Izvor: Gazeta Express (Tekst je izvorno preveden sa albanskog, osim naslova koji je adaptiran)

Ruski ambasador u Tirani komentarisao je ideju promene granica između Kosova i Srbije, u okviru sveobuhvatnog mirovnog sporazuma između dve države. On je izjavio da je korekcija granica američki projekat. 

Korekcija granica između Kosova i Srbije je jedna od gorućih tema u regionu, ali i šire, s obzirom na to da se komentariše i u nekim evropskim državama.

Upitan o ruskoj diplomatiji po ovom pitanju, ruski ambasador u Tirani, Aleksandar Karpušin, rekao je da Rusi nikada nisu pričali o toj temi.

„Nije mi jasno zašto tražite od mene, predstavnika Rusije, da komentarišem ideju koju promovišu zvaničnici SAD. Kao što se možda sećate, inicijalno, avgusta 2018. godine savetnik za nacionalnu bezbednost predsednika Trampa, Džon Bolton pričao je o mogućoj implementaciji ovog scenarija, i onda, početkom marta 2019, zamenik pomoćnika državnog sekretara Metju Palmer“, rekao je ambasador Rusije u Tirani za A2 CNN.

„S druge strane, nije bilo ni jednog jedinog slučaja da su ruski lideri pričali o reviziji granica u regionu. Rusija u potpunosti podržava razgovore između Beograda i Prištine. Predsednik Putin je u više navrata naglašavao da je naša država spremna da prihvati bilo koje obostrano prihvatljivo rešenje koje bi strane postigle tokom dijaloga i u skladu sa rezoulucijom 1244 SB UN. Do danas, nismo čuli nijednu zvaničnu najavu koja bi potvrdila da strane razmatraju promenu granica kao prikladno rešenje za situaciju“, dodao je.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.