Kurti: Kosovo – dvostruki uspeh – sprečen genocid i ekonomski rast uz demokratiju

Kurti Atina FOrum Abazović Zoran Zaev
FOTO: Kancelarija kosovskog premijera

Rešenje za region zapadnog Balkana je učlanjenje u Evropsku uniju. Za to je potreban Berlinski proces, ocenio je kosovski premijer, Aljbin Kurti, u Grčkoj gde prisustvuje 26. godišnjem okruglom stolu. 

Kurti je danas učestvovao na panelu „Jugoistočna Evropa: Može li postojati stabilnost i prosperitet u regionu?“.

Kaže da bi Berlinski proces kao inicijativa EU mogao da „donese talas koji bi podigao sve čamce na Zapadnom Balkanu“ i još jednom se usprotivio inicijativama koje dolaze van EU.

„Potrebna nam je pomoć spolja, ali moramo da unesemo vrednosti EU unutra, uvek stavljajući demokratske reforme kao prioritet u pravcu političke stabilnosti“, poručio je Kurti.

Ocenio je i da upravo demokratske reforme utiču na političku stabilnost, odnosno, omogućavaju da se „autokrate ne pojave“.

Govoreći o Kosovu, definisao ga je kao „dvostruki uspeh“.

„Prvo – uspeh intervencije Zapada i NATO-a 1999. godine kako bi se zaustavio srpski genocid, a time i da se izbeglicama omogući povratak i obnova naše države i drugo – to je uspešna priča u smislu ekonomskog rasta i kvalitetne demokratije, koji funkcionišu rame uz rame“, rekao je Kurti.

Sa druge strane, kaže da postoje „neke supersile“ koje žele da pokažu da je autokratija bolja za ekonomski razvoj.

„Kosovo pokazuje da se zapravo demokratskim reformama može postići uspeh, čak i kada je u pitanju ekonomski rast“, tvrdi Kurti.

Kurti se osvrnuo na rat u Ukrajini, te kazao da u ovom slučaju ne sme da postoji neutralnost.

„Neutralnost je, prema našem mišljenju, cinizam i znači traženje utehe u vremenima krize. Ali nada i strast moraju da prevaziđu svaku vrstu cinizma“, dodao je on.

Kaže da je agresija Kremlja bila „izabrani rat“, te poručio da je solidarnost Evrope u ovom slučaju dužnost, a ne mogućnost izbora.

Kurti je tako još jednom iskoristio priliku da podseti na to da Srbija nije uvela sankcije Rusiji, ali i da oceni da Beograd održava „bliske odnose“ sa Moskvom.

„Imamo nesrećne okolnosti da naš sused – Srbija nije uvela sankcije Rusiji, a ujedno imaju bliske odnose sa Rusijom“, kazao je Kurti.

Ističući da su Zapadni Balkan i Evropska unija veoma važni jedni drugima, Kurti je nastavio i sa lobiranjem.

Podsetio je na svoju raniju izjavu o nameri Prištine da ove godine aplicira za status zemlje kandidata u EU, te da je ranije ove godine poslata i aplikacija za članstvo u Savetu Evrope.

Kazao je da se nada da će uskoro biti razmotren i odobren zahtev za članstvo, jer bi usled toga građani Kosova imali pristup Evropskom sudu za ljudska prava.

Kosovski premijer otputovao je danas u Grčku kako bi učestvovao na 26. godišnjem okruglom stolu, odnosno forumu koji organizuje britanski „The Economist“ uz podršku Evropskog parlamenta i Evropske komisije.

Osim Kurtija, na ovom panelu su učestvovali premijer Crne Gore, Dritan Abazović, bivši premijer Severne Makedonije, Zoran Zaev, specijalni izaslanik Ujedinjenog Kraljevstva za Zapadni Balkan, Stjuart Pič i bivši ministar spoljnih poslova Grčke, Joan Hoej.

Iz kosovske vlade najavljeno je ranije da će Kurti tokom zvanične posete održati više sastanaka sa različitim predstavnicima.

Kurti se u međuvremenu sastao sa ministrom spoljnih poslova Grčke, Nikosom Dendijasom, sa kojim je razgovarao o dijalogu Beograda i Prištine, regionu Zapadnog Balkana i perspektivi ka EU.

Iz kancelarije kosovskog premijera potom su saopštili da je Kurti kazao Dendiasu da su psotojeći odnosi između Prištine i Atine dobri, ali i da postoji mogućnost produbljivanja.

Kosovski premijer je ujedno zatražio podršku Grčke u daljoj integraciji Kosova u regionalne organizacije.

Govorili su i o ratu u Ukrajini, kao i njegovom političkom i ekonomskom uticaju, te se usaglasili o neophodnosti zajedničkih sankcionih akcija protiv Rusije, saopšteno je iz Kurtijeve kancelarije.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.