Ručni radovi prilika za posao i razvoj ženskog preduzetništva

Udruženje poslovnih žena „Avenija“ iz Lapljeg Sela organizovalo je radionicu na temu „Međugeneracijska i međuetnička saradnja: digitalno opismenjavanje i izrada rukotovorina sa tradicionalnim motivima“ u sklopu projekta „Efikasna proizvodnja rukotvorina – žene to mogu“.

Cilj radionice je razmena znanja i veština između mlađih i starijih žena o načinu izrade tradicionalnih motiva i rukotvorina i korišćenje društvenih mreža u promotivne svrhe.

„Radionica je početak realizacije našeg projekta i želeli smo da se tokom ove radionice prvo lično upoznamo. Žene su donele svoje radove, imaćemo i vrsne predavače koji će za šest meseci sve nas da obuče kako bismo imali prizvode koji su prihvatljivi za tržiste, a koje možemo lako da plasiramo i obezbedimo sebi dobru zaradu. Ali i mogućnost da otvorimo nova radna mesta za žene i devojke koje žele da se bave rukotvorinama“, rekla je predsednica Udruženja žena „Avenija“ Gordana Đorić.

Projekat „Efikasna proizvodnja rukotovorina – žene to mogu“ zasniva se na ekonomskom osnaživanju žena.

„Nama je cilj da tradiciju i kulturnu baštinu koju ovaj kraj ima prilagodimo i povežemo sa savremenim dobom, da mi taj proizvod prilagodimo, da može da se nosi ako je u pitanju odevni predmet ili da jednostavno od tih nekih motiva koji one rade da napravimo neki suvenir koji će imati svoje mesto na tržištu“, kazala je Dušica Milenković, predsednica Udruženja „Etno Rasina“ iz Kruševca.

Radionica je okupila članice udruženja žena „Avenija“ ali i predstavnice srpske, goranske, bošnjačke i romske zajednice, kao i mentore za unapređenje dizajna rukotovorina.

„Doneli smo naše ručne radove za decu i odrasle. Ovde smo kako bi se upoznali sa ženama i da nešto prodamo. Smatram da je nezaposlenost najveći problem žena na Kosovu, čak i ono što proizvedemo nemamo gde da prodamo“, kazala je Mirsada Veli iz bošnjačke zajednice.

„Osim toga što će žene pokazati šta sve znaju i mogu, bitno je druženje i izgradnja mostova između svih ovih zajednica koje žive na Kosovu. Jako je bitno što češće imati ovakve skupove i radionice gde imamo direktan kontakt sa pripadnicima različitih nacionalnosti jer tako se sklanja jaz među nama, mislim da to žene mogu, tako gradimo mostove poverenja i pomirenja“, rekla je Gordana Toskić Ničić.

„Lepo se družimo sa ženama i konačno se uključujemo u ovaj posao, svaka od nas nešto radi. Neko hekla, plete, pravi torte, plasman je mnogo loš pošto smo mi u Prištini i nemamo priliku da izložimo naše rukotovorine. Ovde ćemo se povezati sa drugim ženama i družiti i nadam se da će biti neke dobiti“, navela je Kimeta Šok iz goranske zajednice.

Projekat UPŽ „Avenije“ „Efikasna proizvodnja rukotovorina – žene to mogu“ deo je finansijskog granta „Kulturno nasleđe kao pokretač dijaloga među zajednicama i društvene kohezije“ koji sprovodi UNDP na Kosovu, a finansira se iz Instrumenta Evropske unije koji doprinosi stabilnosti i miru (IcSP).Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.