RTK: Armija Albanije odbila da sa "okupatorskom srpskom vojskom" u Bujanovcu izvede zajedničku vojnu vežbu

U bazi Vojske Srbije "Jug" u Bujanovcu se od 17. do 28. novembra održava druga po redu u Srbiji, a treća u regionu – multinacionalna taktička vojna vežba "Platinasti vuk 15", u kojoj, uz Vojsku Srbije, učestvuju i vojske država sa Balkana, kao i američki marinci, ali ne i vojska Albanije, iako je bila pozvana. Albanska vojska se, kao i prethodnih puta, ni sada nije odazvala pozivu da učestvuje u vežbi za izvođenje multinacionalnih vojnih operacija. Koordinacioni centar za jug Srbije potvrdio je vest o nastavku vežbe u Bujanovcu od jula ove godine. RTK je sinoć kasno preneo pisanje albanskog portala "Shqiperiaebashkuar.info" (Celovita Albanija) da je albanska vojska, "kao i prethodnog puta", "još jednom" odbila da zajedno sa "okupatorskom srpskom vojskom" izvede regionalnu vojnu vežbu "Platinasti vuk 15". U vesti se potvrđuje da su albanske oružane snage primile poziv za vežbu, ali ne i od koga, te da je poziv stigao sa zakašnjenjem. Na zvaničnim sajtovima Vojske Srbije i Ministarstva odbrane nismo uspeli da pronađemo potvrdu da Vojska Srbije upravo izvodi ovu vežbu. 
 
"U vojnoj bazi 'Jug' okupatorske srpske vojske, gde je bivša vojna baza OVPMB Dobrosin, od danas, pa do 28. novembra, održava se multinacionalna taktička vežba 'Platinasti vuk 15'," prenosi RTK pisanje portala "Shqiperiaebashkuar.info".
 
Ovoj vojnoj vežbi, navodi RTK, "prisustvuju" američki vojnici, kao i vojnici iz drugih zemalja sa Balkana, ali ne i vojnici Albanije.
 
"Albanska vojska, kao i prethodnog puta, ponovo je odbila da učestvuje u zajedničkim vežbama sa srpskom vojskom,"  javila je RTK.  
 
"Ova vojna aktivnost nije bila planirana i uključena u raspored glavnih aktivnosti albanskih oružanih snaga za 2014. U vezi sa ovim, albanska Armija je zapravo primila pozivnicu, ali sa zakašnjenjem, tako da naši komandanti nisu planirali ovu aktivnost," prenela je RTK navode neimenovanih predstavnika odbrane Republike Albanije.
 
A na sajtu Koordinacionog centra za jug Srbije se može pročitati zajednička vest agencije "Beta" i ovog vladinog tela da će se multinacionalna taktička vojna vežba sa 250 učesnika održati od 17. do 28. novembra u Bujanovcu, te da se "oružane snage Albanije nisu odazvale na pozivnice da učestvuju u ovim vojnim vežbama." 
 

Pročitajte kako su američki vojnici opisali vežbu "Platinasti vuk 14" koja se u julu ove godine održala u srpskoj vojnoj bazi "Jug" u Bujanovcu:

"Završio se prvi Platinasti vuk"

Vojno-taktička vežba "Platinasti vuk 15" održava se u skladu sa scenarijom za upotrebu jedinica u multinacionalnim operacijama, Koordinacioni centar se poziva na navode iz srpskog ministarstva odbrane. Pored Vojske Srbije, u ovoj vežbi učestvuju još vojske Bugarske, Rumunije, marinci SAD-a iz krila evropske komande američke vojske, kao i srpska žandarmerija. U vežbi "Platinasti vuk 2014" održanoj u julu mesecu ove godine, pored Srbije, učestvovalo je još šest zemalja iz regiona, bez Albanije. Završetku ove vežbe tada su prisustvovali ministar odbrane, Bratislav Gašić, načelnik Generalštaba Vojske Srbije, general Ljubiša Diković i ambasador Sjedinjenih Američkih Država u Srbiji, Majkl Kirbi. Pre vežbi u Srbiji, prva takva zajednička vojna vežba, pod nazivom "Platinasti lav 14",  održana je u Bugarskoj.

 
 
 


Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.