RT: Srpski zvaničnik upozorio na opasnost od rata ukoliko Albanija i Kosovo pokušaju da se ujedine

Visoki zvaničnik u Vladi Srbije najavio je da "može izbiti još jedan rat" na Balkanu ukoliko Albanija pokuša da se ujedini sa "otcepljenih regionom" – Kosovom, javila je Russia Today. Ne precizirajući o kojem se zvaničniku radu, ova televizija je prenela i njegov poziv za Zapad da odbaci ovaj plan.

Ne pružajući dalje detalje neposredno u vezi sa ovom izjavom, ista televizija podseća na poslednje izjave albanskog premijera Edija Rame i kosovskog predsednika Hašima Tačija o mogućnostima ujedinjenja Kosova i Albanije, kao i odgovore srpskih zvaničnika na ove izjave.

"Srbija ostaje zabrinuta unijom između Kosova i Albanije, plašeći se da bi to moglo izazvati novi nemir u regionu koji je odveo u krvav etnički rat 90-ih kada se Jugoslavija raspala," javila je Russia Today, podsećajući da se Kosovo 2008., "otcepilo" od Srbije, i da njegov politički status, kao i zvanično proglašenje nezavisnosti, ostaje "upitno pod međunarodnim pravom", te da je većina članica EU, s jedne strane, pozdravila secesiju, dok Rusija ne priznaje nezavisnost "tog entiteta".

Ramine i Tačijeve, ali i izjave iz Vranske kotline, odnosno Preševske doline – o mogućnostima za ujedinjenje Albanije i Kosova, izazvale su i snažne negativne međunarodne reakcije, među njima je i izjava ruskog ministarstva spoljnih poslova.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.