RSE: Vučić o optužnici: Najvažnije da ostanemo suzdržani, Tači očekuje povratak na Kosovo iz Beča

Foto: Tviter profil, Aleksandar Vučić

„Za nas je najvažnije da budemo uzdržani. Mi znamo da su se događali strašni zločini. U svemu drugom moramo da pokažemo uzdržanost i time štitimo srpski narod na Kosovu od bilo kakvog nasilja, incidenata i napada“, rekao je 26. juna predsednik Srbije Aleksandar Vučić u prvom komentaru o optužnici protiv kosovskih zvaničnika za ratne zločine, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Vučić se nalazi u zvaničnoj poseti Briselu gde se sastao sa predsednicom Evropske komisije (EK) Ursulom van der Lajen (von der Leyen) i evropskim komesarom za proširenje Oliverom Varheljijem (Varhelyi).

Dijalog sa Kosovom je ključan za evropski put Srbije, glavna je poruka Brisela nakon oba sastanka.

Van der Lajen je tražila od beogradskog sagovornika da se prioritetno reše svi izborni nedostaci te ohrabrila rukovodstvo Srbije da, nakon opštih izbora, podstiče istinski dijalog sa svim političkim snagama, kako bi se pokrenule reforme vezane za EU, za koje je potreban široki konsenzus, navodi EK u saopštenju posle sastanka.

Dodaju da je Van der Lajen izrazila podršku ponovnom uspostavljanju olakšanog dijaloga između Prištine i Beograda, koji je ključan za napredak ka EU.

Vučić i Van der Lajen su se, kako se navodi u saopštenju, složili oko važnosti napredovanja u reformama neophodnim za napredak na putu ka EU, naročito u polju vladavine prava i borbi protiv korupcije.

Predsednica Evropske komisije je posle sastanka objavila na Tviteru da je dijalog sa Kosovom ključ za napredak Srbije ka EU i zahvalila na dobrom razgovoru predsedniku Srbije.

„Nakon izbora, širi dijalog sa svim političkim snagama je potreban da bi se napravio korak napred u reformama koje su potrebne kako bi se Srbija približila EU“, napisala je Van der Lajen.

Iz pres službe je potvrđeno da je na ovom sastanku bio pristuan i specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak.

Predsednik Srbije je na svom instagram profilu objavio da se sastao sa evropskim zvaničnicima.

Varhelji: Podrška evropskom putu Srbije

Evropski komesar za proširenje Oliver Varhelji je takođe naglasio da je ključ evropskog puta Srbije dijalog sa Kosovom.

U poruci na Tviteru nakon sastanka napisao je da EU nastavlja da podržava Srbiju u ekonomskom oporavku zbog pandemije i da je u tom smislu regionalna saradnja krucijalna.

Predsednika Srbije će u toku dana primiti i predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel (Charles Michel).

Dan ranije u Briselu je bio kosovski premijer Avdulah Hoti. Predsednik Evropskog veća Šarl Mišel nakon sastanka sa Hotijem je poručio da je neophodno nastaviti dijalog Beograda i Prištine o normalizaciji odnosa.

„Tokom našeg sastanka naglasio sam hitnu potrebu za napretkom u dijalogu Beograda i Prištine. Nedavno imenovanje ambasadora Miroslava Lajčaka za specijalnog predstavnika EU za dijalog Beograd – Priština ilustruje fokusiranost EU na ovaj dijalog, čiji je nastavak sada planiran za jul 2020. u Briselu“, poručio je u saopštenju Mišel.

Vučićeva poseta Briselu dolazi dan nakon što je otkazan sastanak koji se 27. juna trebao održati u Vašingtonu sa specijalnim predstavnikom američkog predsednika za dijalog Beograda i Prištine Ričardom Grenelom i kosovskim liderima.

Otkazivanje putovanja u Vašington usledilo je nakon što je Specijalizovano tužilaštvo u Hagu saopštilo da je 24. aprila Specijalizovanim većima Kosova podnelo na ispitivanje optužnicu protiv kosovskog predsednika Hašima Tačija (Hashim Thaci), te bivšeg predsednika kosovske skupštine i aktuelnog poslanika Demokratske partije Kosova (DPK) Kadrija Veseljija (Veseli), kao i „drugih“ lica. U optužnici se navodi da Tači, Veselji i drugi osumnjičeni iz optužnice snose krivičnu odgovornost za skoro 100 ubistava.

Tači: Niko ne može promeniti istoriju Kosova

Kosovski predsednik Hašim Tači izjavio je 26. juna da “niko ne može da promeni istoriju Kosova”, u prvom komentaru nakon saopštenja Specijalizovanog tužilaštva u Hagu da je protiv njega podneta optužnica za ratne zločine.

Komentar je objavio na društvenoj mreži Instagram, a uz njega je objavio i logo Oslobodilačke vojske Kosova (OVK).

Radio Slobodna Evropa saznaje da se kosovski predsednik nalazi u Beču i da se razmatraju mogućnosti za njegov povratak, budući da je aerodrom u Prištini još uvek zatvoren usled pandemije. Otvaranje aerodroma je najavljeno za 28. jun.

RSE

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.