RSE: SAD ne podržavaju razmenu teritorija između Srbije i Kosova

Sjedinjene Američke Države ne podržavaju razmenu teritorija, ali su pozvale Kosovo i Srbiju da budu "kreativne u pronalasku rešenja".

U izjavi za Radio slobodna Evropa (RSE), iz ambasade SAD u Prištini pozvali su Kosovo i Srbiju da u sklopu briselskog dijaloga ubrzaju napore za normalizaciju odnosa.

Predsednik Srbije, Aleksandar Vučić, je na konferenciji za novinare s američkim senatorom Ronom Džonsonom u nedelju uveče u Beogradu kazao da je zamolio SAD da pomognu i zamole kosovske Albance da "budu spremni na fleksibilna rešenja koja će omogućiti kompromis".

Na pitanje RSE-a da li SAD podržavaju kompromise Kosova sa Srbijom i u kojoj meri, američka ambasada je odgovorila da su Sjedinjene Države "spremne da slušaju, pomognu, i budu kreativne u pružanju podrške naporima da se postigne sveobuhvatan sporazum, što je jedini način da se omogući prozapadna budućnost za Kosovo i Srbiju".

"Ne podržavamo razmenu teritorija ili uspostavljanje presedana koji mogu da prouzrokuju više problema nego rešenja, ali sve strane treba da budu kreativne u pronalasku rešenja," dodaje se u odgovoru američke ambasade u Prištini.

N1


 

Povezani članci:

Tači: Nema autonomije za Srbe, nema podele Kosova niti razmene teritorije​

Sava Janjić: Podela bi imala užasne posledice za sve, Srbi bi nestali sa Kosova, do rešenja u dijalogu

Gazeta Express: Tači se javno distancirao od ideje o podeli Kosova. Nemačka takođe protiv

Gazeta Express: Austrija se distancirala od Štraheove izjave, demanti iz Štraheovog kabineta

Gazeta Express: "Tači u Briselu o podeli Kosova?"

Štrahe: Sever Kosova treba da ima pravo na samoopredeljenje


 

 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.