RSE: Maja meseca ukida se roming između Kosova i Albanije

Telefon Roming
Ilustracija/Foto: RSE

Roming tarife između Kosova i Albanije biće ukinute maja meseca ove godine, potvrdio je za Radio slobodna Evropa nacionalni koordinator za nadgledanje i sprovođenje sporazuma postignutih između dve vlade Fatmir Ljimaj.

Zamenik kosovskog premijera i kopredsedavajući pregovaračkog tima za dijalog sa Srbijom, Fatmir Ljimaj, kaže da su ukidanje rominga i mnogi drugi sporazumi postignuti između Kosova i Albanije na pravom putu.

„Mi, kao Kosovo, odmah smo spremni da sprovedemo Rezoluciju o romingu, ali verujem da će i Tirana, vrlo brzo – Vlada i Skupština, doneti tu odluku i u maju neće biti problema sa romingom. Zatim, kada je reč o vozačkim dozvolama i ovo pitanje se privodi kraju. Kada govorimo o slobodnom kretanju građana, treba da budemo pažljivi i da poštujemo obaveze koje imamo kao dve zemlje prema EU,“ kaže Ljimaj.

Roming se odnosi na telekomunikaciju i usluge koji građani koriste u drugoj zemlji iz centra operatera mobilne telefonije. Ove tarife su uglavnom dvostruko veće od onih unutar jedne zemlje.

Skupština Kosova izglasala je Rezoluciju o ukidanju rominga između Kosova i Albanije još maja meseca prošle godine.

U međuvremenu, Evropska unija pozvala je sve zemlje zapadnog Balkana da ukinu roming kako bi se olakšala komunikacija između ljudi.

Stručnjak za pitanja telekomunikacija, Agron Dida, izjavio je za Radio slobodna Evropa da će uklanjanje rominga između Kosova i Albanije da bude od koristi i građanima i preduzećima.

Ovu odluku, prema Didi, treba da primene i susedne zemlje kako bi se stvorila pogodnija situacija za komunikaciju.


KoSSev: Ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Srbije Rasim Ljajić nedavno je izjavio da će roming na Balkanu biti ukinut do 2021. godine.

Građani balkanskih zemalja od 1. jula dobiće još niže cene međusobnog telefonskog saobraćaja, a za dve godine troškovi rominga trebalo bi da potpuno nestanu, rekao je Rasim Ljajić za Dnevni avaz.

Kosovo i Albanija su na zajedničkim sednicama dveju vlada prošle godine potpisali brojne sporazume usmerene ka zajedničkom strateškom upravljanju ka evroatlantskom putu.

Potpisali su protokol o saradnji između dve vlade, koji predstavlja jedinstven institucionalni okvir u svim oblastima, od ekonomije do obrazovanja.

Međutim, sprovođenje ovih sporazuma nailazi na prepreke, kaže Fatmir Ljimaj.

„Bila je to dobra praksa koju su naše dve vlade započele kako bi se otvorili horizonti za saradnju između dve zemlje. Postignuti su mnogi sporazumi, ali na tom putu, zbog birokratskih prepreka i nemarnosti, nisu svi sporazumi implementirani.“

„Nakon brojnih sednica, s obzirom na to da postoje problemi kada je reč o implementaciji sporazuma, pritužbe i primedbe građana i interesnih grupa, na poslednjoj sednici predloženo je formiranje Koordinacione grupe za sprovođenje ovih sporazuma. Od 80 sporazuma, jedan deo njih nije implementiran. Mi sada nadgledamo ove sporazume i uočavamo zašto se oni ne sprovode,“ rekao je Ljimaj.

Prva zajednička sednica vlada Kosova i Albanije održana je upravo početkom 2014, kada je potpisana i „Deklaracija o strateškom partnerstvu i saradnji“, na osnovu koje se odvija potpisivanje dodatnih sporazuma između dveju vlada i saradnja na više polja. Više o sednicama i o potpisanim sporazumima čitajte na našoj tematskoj stranici Aktuelizacija albanskog nacionalnog pitanja

Kako bi se poboljšala ekonomska saradnja između Kosova i Albanije, u putnu infrastrukturu ulažu se milijarde evra. Međutim, procenjuje se da se oni, kada je reč o trgovinskoj razmeni, i dalje suočavaju sa poteškoćama, kao i da nisu uspeli da ostvare trgovinske odnose na zadovoljavajućem nivou.

Zvanični podaci pokazuju da Albanija izvozi robu na Kosovo u vrednosti od 200 miliona evra godišnje, dok je vrednost proizvoda koje Kosovo izvozi u Albaniju oko 60 miliona.

RSEPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.