RSE: EK odvojila 3 milijarde evra – deo za Zapadni Balkan, Srbija nije zatražila pomoć

Predlog EK za 3 milijarde evra pomoći
Evropska komisija (EK) je usvojila predlog paketa za makrofinansijsku pomoć od 3 milijardi eura za države koje su u procesu proširenja i koje pripadaju i susednim partnerima, kako bi im se pomoglo da limitiraju posledice krize zbog pandemije COVID-19, prenosi RSE.

EK: Srbija nije dobila pomoć jer nije videla potrebu da je zatraži

Sa druge strane, Srbija je izuzeta iz grupe zemalja koje će dobiti makrofinansijsku pomoć iz Evropske komisije (EK), zbog toga što nije videla potrebu da se obrati Međunarodnom Monetarnom Fondu za finansijsku podršku, potvrđeno je za Radio Slobodna Evropa iz sedišta EK.

Naime, kako su za RSE objasnili zvaničnici EK, jedan od kriterijuma za učešće zemalja u ovom omnibusu jeste da li su one tražile od MMF-a (Međunarodni Monetarni Fond) hitnu pomoć za likvidnost, kao što bi bio primer Instrumenta za brzo finansiranje.

“Službe Evropske komisije su predočile Srbiji mogućnost pomoći od MMF-a u kontekstu spremnog instrumenta za brzo finansiranje. Vlasti Srbije u ovom trenutku ne vide potrebu za spoljnom finansijskom pomoći i odlučile su da se ne obraćaju MMF-u za finansijsku podršku”, izjavio je za RSE jedan od zvaničnika pres službe EK.

“Ovo predstavlja važan dokaz solidarnosti EU sa tim zemljama usred krize bez presedana”, stoji u saopštenju.

Evropski komesar za ekonomiju Paolo Đentiloni (Gentiloni) je povodom ove odluke naglasio da se evropska solidarnost ne sme zaustaviti na granicama Evropske unije (EU).

“Jer u ovoj globalnoj krizi stojimo ili propadamo zajedno”, istakao je komesar Đentiloni, i pozvao Evropski parlament i Evropski savet da brzo prihvate ovaj “važan paket”.

Kako objašnjavaju u EK, ova sredstva će biti na raspolaganju tokom 12 meseci u obliku kredita po veoma povoljnim uslovima kako bi se pomoglo ovim zemljama da pokriju njihove trenutne, hitne potrebe za finansiranjem.

Sredstva su raspodeljena nakon početne analize potreba. Tako u regionu Zapadnog Balkana, za Albaniju je odvojeno 180 milliona eura, za Bosnu i Hercegovinu 250 miliona eura, za Kosovo 100 miliona eura, Crnu Goru, 60 miliona eura, Severnu Makedoniju 160 miliona evra.

Ovaj predlog treba da odobre Evropski Parlament i Evropski savet. Nakon usvajanja, Evropska komisija izražava spremnost da prvu ratu isplati što je brže moguće, a druga rata bi mogla biti isplaćena u četvrtom tromesečju 2020 godine ili u prvoj polovini 2021. godine, “pod uslovom da se mere politike vezane uz nju sprovode pravovremeno”.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.