Rošiću i Spasojeviću ponovo produžen pritvor

Avokat Mahmut Halimi
Mahmut Halimi FOTO: Indeksonline

Marku Rošiću i Nedeljku Spasojeviću, koje kosovsko tužilaštvo sumnjiči za učešće u ubistvu srpskog političara Olivera Ivanovića, ponovo je produžen pritvor na dva meseca, potvrdio je za KoSSev Rošićev branilac, Mahmut Haljimi.

Rošić i Spasojević nalaze se u pritvoru još od 23. novembra 2018. godine kada su uhapšeni u akciji Kosovske policije. Tom prilikom uhapšen je i policajac Dragiša Marković koji je naknadno pušten iz pritvora, dok je potpredsednik Srpske liste Milan Radoičić tada izbegao hapšenja. Za njim je naknadno raspisana poternica.

Haljimi je i danas ponovio, da ni prilikom ovog produženja pritvora tužilac nije predstavio nikakve nove dokaze koji bi opravdali dalje zadržavanje u pritvoru njegovog klijenta.

Uskoro će se navršiti godinu dana otkako su Rošič i Spasojević pritvoreni, a Rošićev advokat tvrdi da će tužilaštvo po isteku ovog roka morati da podigne optužnicu protiv njegovog klijenta ili da ga pusti na slobodu.

Advokat Haljimi govorio je ranije za KoSSev o odbrani Rošića i toku istrage, više o tome čitajte u:

Advokat Haljimi o odbrani Rošića, zaštićenom svedoku, detaljima i proširenju istrage

Prema kosovskim propisima osumnjičeni može provesti i do 12 meseci u pritvoru, iako optužnica nije podignuta, a kako je za KoSSev potvrdio i advokat, Ljubomir Pantović, na zahtev tužioca, u posebno složenim predmetima, odlukom sudije taj rok može biti pomeren i na 18 meseci.

Nakon isteka i ovog roka, ukoliko optužnica ne bude podignuta, osumnjičeno lice se pušta na slobodu, a u slučaju podizanja optužnice, zakonska ograničenja ne postoje, objasnio Pantović.

Pre nedelju dana, u još jednoj policijskoj akciji na Severu, upravo u vezi sa slučajem ubistva Ivanovića, uhapšen je policajac R.B. dok je drugi osumnjičeni Ž. B., za kojeg se pretpostavlja da je jedan od najviših policijskih zvaničnika regiona Sever, uspeo da izbegne hapšenje.

Kako je kosovski specijalni tužilac Sulj Hodža izjavio ova lica sumnjiče se za prikrivanje dokaza i organizovani kriminal.

Kosovsko Specijalno tužilaštvo skoro dve godine vodi istragu o ubistvu Olivera Ivanovića i to bez konkretnih većih pomaka vidljivih za javnost, s obzirom na to da još uvek nije podignuta nijedna optužnica.

Za sada su poznata imena i pet osumnjičenih – Nedeljko Spasojević, Marko Rošić, Dragiša Marković, Milan Radoičić i Silvana Arsović.

Kosovski istražni organi i dalje tragaju za potpredsednikom Srpske liste, Milanom Radoičićem, za kojim su raspisali „domaću“ poternicu, ali i, kako tvrde, predali UNMIK-u dokumentaciju za raspisivanje međunarodne poternice koju treba dalje proslediti INTERPOL-u.

Istraga je u međuvremenu proširena i na još četiri osobe – najpre je u aprilu predmetni tužilac, Sulj Hodža, saopštio da je istraga proširena na dva lica, ali on nije govorio o imenima. Kasnije, srpski portal KRIK preneo je da se radi o Zvonku Veselinoviću i Milanu Mihailoviću, što nadležni nisu potvrdili. Potom je Hodža, pet meseci kasnije saopštio da je istraga proširena na još dva lica – dvojicu mladića iz Severne Mitrovice koji su navodno „umešani u organizovani kriminal“. Još uvek nije poznato da li su među ovim osobama osumnjičeni policajci koje su Specijalne jedinice prošle nedelje pokušale da uhapse.

O slučaju ubistva Olivera Ivanovića čitajte na našoj tematskoj stranici: Ubistvo Olivera Ivanovića

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.