Rode: Slediti savete EU i Kvinte o tablicama, predstavnici Srba sa Kosova da doprinesu deeskalaciji

Jorn Rode
FOTO: Preuzeto sa Koha

Nemački ambasador u Prištini Jorn Rode poručio je večeras da je „potrebno više zdravog razuma po pitanju registarskih tablica“, te još jednom ponovio da je odluka kosovske vlade u skladu sa briselskim sporazumima, ali da bi trebalo pratiti savete EU i Kvinte o produžetku roka.

„Mi kao EU i Kvinta smo oduvek bili jasni da Kosovo ima pravo da postupno ukine KM i slične tablice. To je u skadu sa briselskim sporazumima. Takođe smo uvek pozivali na duži prelazni period (ukupno 12 meseci) kako je predviđeno sporazumom, a kako bi se takođe pragmatično rešila tehnička pitanja“, poručio je Rode u objavi na Tviteru.

Nemački ambasador poručio je, na istoj društvenoj mreži, da bi „voleo da vidi da predstavnici Srba sa Kosova konstruktivno doprinesu deeskalaciji“.

„Na primer, objašnjavanjem građanima, Srbima sa Kosova, da je realnost da na Kosovu morate da koristite kosovske registarske tablice“, zaključio je Rode.

Rode se u međuvremenu sastao i sa kosovskim ministrom odbrane Armendom Mehajem sa kojim je razgovarao o trenutnoj geopolitičkoj situaciji, ulozi KBS u tome, pomoći koju Kosovo može da ponudi Ukrajini, ali i značaju održavanja stabilnosti. Mehaj je objavi na Fejsbuku naveo da su njegovo ministarstvo i KBS posvećeni „razvoju prema standardima NATO i desetogodišnjem planu tranzicije KBS“.

Podsetimo, uprkos više zahteva iz EU i SAD da se proces preregistracije sa srpskih tablica sa RKS produži za još deset meseci, kosovska vlada u petak je, tri dana uoči isteka roka (31. oktobar), odlučila da po fazama vrši primenu svoje odluke o preregistraciji.

U praksi kosovska vlada ima nameru da primenjuje odluku o uklanjanju srpskih tablica sve do 21. aprila 2023. – počev od opomena, preko kazni, probnih tablica, pa sve do potpunog uklanjanja.

Prva faza koja je krenula danas, obuhvata izricanje opomena vlasnicima ovih vozila, uz zahtev da odu u Centar za registraciju vozila kako bi ih preregistrovali na RKS.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.