Rizvanoli: Tražićemo odštetu ukoliko Beograd nastavi da blokira sporazum o energetici

Artane Rizvanoli Rizvanolli
FOTO: kultplus.com

Izvor: Klan Kosova (Tekst je preveden sa albanskog, jučerašnje izdanje)

Ministarka ekonomije, Artane Rizvanoli (Rizvanolli), iznela je detalje o dešavanjima u periodu od godinu dana od postizanja sporazuma o energetici između Kosova i Srbije u okviru procesa dijaloga.

Ona je u Rubikon-u, na Klan Kosova istakla da je kosovska strana na vreme završila sve ono što je dogovoreno ovim sporazumom, ali da srpska strana nije ispunila svoje obaveze.

U vezi sa tim je Rizvanoli dodala da će da traži obeštećenje od Srbije.

„To je nasleđeni sporazum iz 2013. godine i onda su zaključci iz 2015. takođe deo ovog sporazuma. U junu prošle godine imali smo potpisivanje za njegovu implementaciju”, rekla je Rizvanoli.

„Mi kao vlada i sve naše institucije kao što su KOSTT, Regulatorna kancelarija za energetiku i distributivna kompanija koja jedina ima licencu za celu teritoriju Kosova, izvršili smo sve svoje dužnosti koje smo imali u okviru ovog sporazuma“.

„S druge strane, to nisu učinili srpska strana i kompanija ‘Elektrosever’. Pre nekoliko nedelja, KEDS je poslao „Elektroseveru” ugovor za podugovaranje nekih distributivnih usluga, sa rokom za potpisivanje ovog ugovora do 31. marta, kako je to predviđeno dogovorom. Nažalost, to još nije urađeno, ali je to bila jedna od tema razgovora juče u Briselu”.

„Verujemo i nadamo se da će druga strana da poštuje dogovor, ukoliko ne, Regulatorna kancelarija za energetiku će biti prinuđena da oduzme licencu kompaniji, ova situacija je sada nepodnošljiva. Tražićemo odštetu od Srbije jer je ona ta koja koči sprovođenje ovog sporazuma”, rekla je.

KoSSev – Rizvanoli: Smanjena potrošnja struje na Severu Kosova

Rizvanoli je takođe u emisiji Rubikon iznela podatak da je potrošnja električne energije na Severu Kosova smanjena za 3,3 odsto.

Kaže da je u prethodnim godinama došlo do povećanja potrošnje električne energije i do 14 odsto na godišnjem nivou, navodeći da je to nenormalno.

„Potrošnja energije smanjena je na Severu za 3,3 odsto nakon perioda povećanja do 14 odsto“, rekla je ova ministarka.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.