Rektor Gaši podneo neopozivu ostavku

Izvor: RTK 2 (tekst na sprskom originalno preuzet sa www.rtklive.com)
 
Rektor prištinskog Univerziteta Ibrahim Gaši podneo je neopozivu ostavku, navodeći da se radi o moralnom činu. Izrazio je nadu da će se sada situacija na univerzitetu srediti. 
 
"Sobzirom da je situacija na Univerzitetu Priština, koja je nastala zbog spoljnih uticaja postala previše složena, podnosim neopozivu ostavku na mesto rektora prištinkog univerziteta ‘Hasan Priština", u cilju normalizacije stanja. 
 
U saopštenju se navodi da je to odlučio "nakon konstantnih pritisaka", koji su prema njegovim rečima "bili nepošteni i sa dubokim političkim implikacijama jedne grupe studenata, dela društva i određenih političkih krugova". 
 
On je kazao da je odgovorno vodio univerizitet i zatražio da o bilo čijoj odgovornosti svoju reč daju organi univerziteta. 
 
"S obzirom da se nad univerzitetom vrši pritisak i da je dovedeno u pitanje njegovo funkcionisanje, odlučio sam da podnesem ostavku ubeđen da će nakon ovog čina univerzitet nastaviti da slobodno obavlja svoj posao". 
 
Gaši ističe da je u celom ovom slučaju nevin. 
 
"Moja ostavka ne podrazumeva da bežim od odgovornosti koja se traži od svih, i u tome ohrabrujem organe univerziteta da to odrade do kraja". 
 
Upravni odbor Univerziteta u Prištini usvojio je ostavku rektora Gašija, koju je on dostavio večeras nakon televizijskog obraćanja u centralnom dnevniku RTK-TV1, a posle dvonedeljnih protesta studenata. 
 
Studenti su tražili ostavku rektora i mnogih drugih profesora, kao i pokretanje istrage povodom navoda o zloupotrebama na univerzitetu. 
 
Naime, Koha ditore je objavila da su mnogi profesori prištinskog univerziteta a među njima i rektor, objaviljivali svoje radove u fiktivim naučnim časopisima u Indiji i nekim drugim azijskim zemljama, te tako lažirali svoja doktorska zvanja. 
 
U petak tokom protesta pred Rektoratom Univerziteta u Prištini povređena je 71 osoba, među kojima je i 31 policajac. Portparol Policije Brahim Sadrija izjavio je da su učesnici protesta prvi započeli incidente i napali i povredili pripadnike policije različitim tupim predmetima. 
 
Trideset jednoj uhapšenoj osobi je određen pritvor u trajanju do 48 sati. 
 
Među njima su i direktor nevladine organizacije KIPRED Iljir Deda i odbornik Skupštine opštine Priština iz pokreta Samoopredeljenje, Ili Hodža. Koha net je javila da je tu odluku potvrdio prištinski advokat Tom Gaši. Oni su osumnjičeni za "napad na službeno lice sa teškim posledicama".

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.