Regionalna platforma: Zaustaviti napade na novinare

Protest,
Foto : KoSSev

Regionalna platforma za zagovaranje medijskih sloboda i bezbednosti novinara, koja zastupa više od 8.000 članova, zahteva od crnogorske policije i tužilaštva da prestanu sa hapšenjem novinara u toj državi pod izgovorom da šire paniku objavljivanjem lažnih vesti. U isto vreme osuđuju ponašanje i fizički napad prema ekipi portala Arbresh.info na Kosovu od strane osobe u Simićevoj pratnji, za koju napadnuta novinarka tvrdi da je odgovorno njegovo obezbeđenje, saopštili su iz ove Regionalne platforme.

Podsećaju i na to da su novinari Dražen Živković i Gojko Raičević privedeni u nedelju uveče i zadržani zato što su objavili vest da je došlo do eksplozije u zvaničnoj državnoj rezidencijalnoj vili „Gorica“ u Podgorici. U saopštenju dalje navode, da je policija kasnije to demantovala ističući da nije bilo eksplozije ali da jeste došlo do određenog kvara na elektroinstalacijama. Crnogorska policija i tužilaštvo tvrde da su Raičević i Živković, koji su pušteni na slobodu nakon saslušanja, tim tekstom izazvali paniku i nered. Portali na kojima su oni urednici (In4S i Borba) su odmah preneli policijski demantij sporne vesti.

„Nakon što je pre nekoliko dana, sa istim optužbama, privedena novinarka Anđela Đikanović, policija i tužilaštvo su uradili istu, nedopustivu stvar. Oštro osuđujemo ovakav odnos prema novinarima i apelujemo i na policiju i na tužilaštvo da prestanu sa ovom praksom. Crna Gora ionako ne radi dovoljno kada su u pitanju sloboda medija i bezbednost novinara i ovo je samo veliki korak unazad“, kazala je predsednica Sindikata medija, Marijana Camović.

U isto vreme, novinarska ekipa Arbresh.info iz Prištine fizički je napadnuta tokom izveštavanja o poseti potpredsednika kosovske skupštine i potpredsednika Srpske liste, Slavka Simića u selu Prilužje u opštini Vučitrn, dodaju u saopštenju.

Prema izveštaju portala Arbresh.info, Simić je posetio srednju školu, a kasnije i opštinu Prilužje, dok je ekipi ovog portala onemogućen ulazak na sastanke istovremeno kada je srpskim medijima bilo dozvoljeno prisustvo.

Prema izjavi novinarke Eljmenide Balaži (Elmedine Ballazhi), napadnuta je od strane osobe iz Simićevog obezbeđenja, koji ju je udario laktom u grudi i zatvorio vrata pred njom i snimateljima. Nakon dva održana sastanka, Simić je ponovo odbio da razgovara sa novinarkom Balaži, a u pisanom odgovoru za Arbresh.info negirao je da je osoba koja je napala novinarku deo njegovog obezbeđenja.

„Napadi moraju prestati. Štaviše, državni zvaničnici treba da pomognu svim novinarima u fer i nepristrasnom izveštavanju“, kazala je predsednica Asocijacije novinara Kosova, Gentiana Begoli Pustina (Gentiana Begolli Pustina),

Iz Regionalne platforme za zagovaranje medijskih sloboda i bezbednosti novinara poručuju da pružaju podršku kolegama iz Sindikata medija Crne Gore i Udruženja novinara Kosova u nastojanjima da se izbore sa pritiskom na profesiju, koji kako navode, „dolazi od državnih organa“ te da se pridružuju zahtevima da se prestane sa hapšenjem novinara.

Podsećaju i na to da je svaki napad na novinare napad na javni interes, demokratiju i ljudska prava.

Platforma će o ovim slučajevima izvestiti sve evropske institucije i zatražiti njihovu intervenciju u oblasti bezbednosti novinara u regionu Zapadnog Balkana, zaključuju u saopštenju.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.