Redžepi: Preduzete mere u vezi sa mogućim pretnjama

Izvor: RTK2/Koha ditore (tekst je izvorno preuzet i nije lektorisan)

Upozorenje SAD-a svojim građanima da budu opezni tokom uskršnjih praznika na Kosovu, ministarka za integracije, Vljora Čitaku je nazvala "poslednjim upozorenjem", dok je ministar unutrašnjih poslova, Bajram Redžepi rekao da je Kosovo "preduzelo mere po tom značajnom pitanju", prenosi "Koha ditore". 

Čitakuova je ovu ocenu dala na ”Facebooku”, gde je podelila vest koju je objavila Koha.net, o saopštenju Biroa za diplomatsku bezbednost američkog Stejtdepartmenta, a u kome se pozivaju američki građani na Kosovu da budu oprezni tokom uskršnjih praznika. 
 
Saaopštenje se zasniva na informacijama američke Ambasade u Prištini u vezi pretnji hrišćanskim verskim objektima na Kosovu. 
 
Ovo je prvi put da jedna interna američka organizacija upućuje ovakav poziv američkim građanima na Kosovu uoči jednog od najvećih hrišćanskih praznika kakav je Uskrs zbog ”povećanja islamskog ekstremizma na Kosovu, a posebno van Prištine”.
 
Ministar za unutrašnje poslove Bajram Redžepi rekao da pitanje koje je pokrenuo Biro za diplomatsku bezbednost američkog Stejtdepartmenta nije za široko javno mnjenje i da se radi o osetljivom pitanju. 
 
”Ne mogu da kažem šta ima i šta nema. To su osetljive stvari sa kojima smo upoznati i u vezi kojih smo preduzeli mere ali koje nisu za javnost”, rekao je za lajmi.net. 
 
”Vest je suviše crna i predstavlja suviše veliku mrlju za sve nas kao društvo i narod”, ocenio je na svojoj stranici na ”Facebooku”, profesor za islamske studije Džabir Hamiti. 
 
”Ukoliko je mržnja u našoj zemlji i na našim prostorima dostigla taj nivo da i američki Stejtdepartment smatra da je opravdano da upozori svoje građane na oprez tokom uskršnjih praznika na Kosovu, zbog eventualne opasnosti koja može da im preti od osoba islamske vere ali ekstremno orijentisanih, onda je to suviše crna vest i prevelika mrlaj za sve nas kao društvo i narod”, napisao je Hamiti. 
 
Po Hamitijvim rečima, ”nikada u našoj tradiciji nije bilo da gostima preti opasnost na našim ognjištima, a tim manje našm najjačem prijatelju i savezniku u najtežim vremenima i trenucima kroz koje je prolazio naš narod, onda kada su sve oči i sve nade bile uprte prema Bogu i prema SAD-u i njihovim saveznicima”.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.