Lokalni izbori najveći uspeh Briselskog sporazuma

Izvor: RTK2 (tekst je izvorno preuzet i nije lektorisan)

Pre tačno godinu dana, zvaničnici Prištine i Beograda potpisali su Briselski sporazum koji predviđa normalizaciju odnosa, formiranje Zajednice srpskih opština i integraciju u kosovsko društvo. Razgovori su vođeni uz posredstvo visoke predstavnice Evropske Unije – Ketrin Ešton.

Predsednik Skupštine Opštine Gračanica Vladeta Kostić ističe da su godinu dana kasnije, odnosi između Beograda i Prištine relaksiraniji i da je položaj srpske zajednice bolji.

”Odnos izmedju Beograda i Prištine je relaksiraniji. Srbi sada imaju svoje legitimne prestavnike u svim lokalnim samoupravama i ovo je bolja pozicija za nas, srpski glas jače se čuje posle lokalnih izbora koji su bili deo briselskog sporazuma. Najverovatnije će prva tema razgovora posle parlamentarnih izbora na Kosovu biti formiranje zajednice srpskih opština, kako bi bio zaokružen taj sporazum “, kaže predsednik Skupštine Opštine Gračanica Vladeta Kostić.

Šefica prištinskog pregovaračkog tima Edita Tahiri, navodi da se rezultati briselskog sporazuma ogledaju u ukidanju paralelnih struktura na severu Kosova, održavanju lokalnih izbora i funkcionisanju četiri opštine na severu po zakonima Kosova.

”Očekuje se uspostavljanje osnovnog suda i kancelarije tužioca i srpske sudije i tužioci ce biti integrisani u pravosudni sistem Kosova. Kosovo kao rezultat sporazuma iz brisela kosovska vlada sprovodi evropske reforme, Kosovo je napredovalo i uskoro će potpisati Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju sa EU. Ovo poglavlje otvara formalnu integraciju Kosova u EU. Dakle”, rekla je Tahiri.

Politički analitičar Dusan Janjić briselski sporazum komentariše kao najveći uspeh Evropske Unije u težnji da privoli obe strane da rade na međusobnom saradnji, ali sve u cilju evrointegracija.

”Uspeh kosovske strane ogleda se u održavanju lokalnih izbora gde su učeštvovali i Srbi sa severa Kosova. Uspeh Srbije ogleda se u priblžavanju članstvu u Evropskoj Uniji“, kazao je on.

Nedžmedin Spahiju u izjavi za RTK2 navodi da se ”mnogo toga promenilo za godinu dana” i dodaje da Briselski sporazum nije najbolji ali da je doprineo uspostavljanju boljih medjuetničkih odnosa na Kosovu. 

Briselski pregovori su vođeni uz posredstvo visoke predstavnice evropske unije Ketrin Eston, koja je ocenila da ovaj dijalog treba da bude uzor za ceo region.

Comments

comments



Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.