Ešton prihvatila zahtev za produžetak mandata EULEX-a

Izvor: RTK2 (tekst je izvorno preuzet i nije lektorisan)

Visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost, Ketrin Ešton prihvatila je zahtev predsednice Kosova, Atifete Jahjage za nastavak sprovođenja mandata misije EULEX na Kosovu.

Jahjaga je pre nekoliko dana uputila pismo Eštonovoj sa zahtevom da se produži mandat Euleksa i uspostavi specijalni sud za ratne zločine OVK, a visoka predstavnica EU je odgovorila pismom.

Portparol kosovske predsednice Arber Vlahiu rekao je ranije da će, nakon razmene pisama, odgovor Eštonove biti upućen odgovarajućim kosovskim institucijama.

”Specijalni predstavnik EU i Euleksa nastaviće da pomaže kosovske institucije, zakonodavne vlasti, da osnaži još više nezavisni multietnički pravosudni sistem i multietničku policijsku službu u njihovom napretku ka ispunjavanju evropskih standarda u njihovim sferama”, napisala je Ešton.

Govoreći o Specijalnoj jedinici za istragu osnovanoj u okviru Euleksa i o zakonskoj proceduri koja proizilazi iz ove jedinice, Ešton je rekla da će istrage biti nastavljene sve dok Savet EU ne obavesti Kosovo da su ”istrage i određene procedure okončane”. 

”Kosovo kao i drugi delovi zapadnog Balkana imaju evropsku perspektivu. Preko sprovođenja svog mandata, Euleks će doprineti olakšavanju napretka Kosova u pravcu daljih integracija u EU”, navela je Ešton.

Očekuje se da Skupština Kosova na sednici u sredu, 23. aprila donese odluku o nastavku mandata misije Euleksa do 15. juna 2016 a postoji mogućnost da jedna od tačaka dnevnog reda bude i formiranje Specijalnog suda za ratne zločine počinjene na Kosovu. 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.