Redžepi: Nisam bio u Mitrovici aprila 1999. godine

Suđenje lideru Građanske inicijative SDP, Oliveru Ivanović, i još četvorici Srba nastavljeno je danas u Osnovnom sudu u Kosovskoj Mitrovici saslušanjem svedoka tužilaštva bivšeg kosovskog ministra unutrašnjih poslova Kosova Bajrama Redžepija.

Redžepi je 16 svedok tužilaštva i prvi koji svedoči u vezi sa obe tačke optužnice protiv Ivanovića i četvorice Srba za najteža krivična dela tokom 1999. i 2000. godine.

On je rekao da je od 1999. godine pa do kraja ratnih sukoba na Kosovu boravio u brdima oko Mitrovice kao pripadnik OVK, da je uglavnom bio zadužen za pitanja zdravstva i da je kao lekar hirurg izvodio hiruške intervencije u Drenici i nekim drugim mestima.

Na pitanje tužioca da li zna nešto o incidentu koji se dogodio u Mitrovici 14. aprila 1999. godine, Redžepi je rekao da ostaje pri svojoj ranijoj izjavi da tada nije bio u Mitrovici.

"Čuo sam od građana da su se u Kovačevoj ulici desila neka ubistva. Čuo sam različite priče o tome, ali kao čovek od principa ne bih da pričam o stvarima koje sam tek onako čuo, pošto nisam bio očevidac ne bih da se izjašnjavam o tome", rekao je Redžepi.

Tužilac ga je pitao i da li je poznavao Ivanovića 1999. godine, a Redžepi je rekao da ga je znao mnogo pre toga kao građanina Mitrovice, kao karatistu i ako se ne vara, on je u to vreme bio zadužen za rekreativne aktivnosti u kombinatu Trepča, ali da se do kraja rata 1999. nisu videli, niti su bili u kontaktu.

Na pitanje o angažovanju Ivanovića u incidentu aprila 1999. godine, Redžepi je rekao da je samo čuo od građana da je Ivanović bio prisutan tamo, ali pošto nije bio očevidac onda ostaje pri ranijoj izjavi.

Suđenji prisustvuju i zamenik predsednika GI SDP Ksenija Božović, član privremenog opštinskog organa u Kosovskoj Mitrovici Aleksandar Spirić, gradonačelnik Leposavića Dragan Jablanović, predsednik Skupštine opštine Zubin Potok Nemanja Jakšić i gradonačelnik Zvečana Vučina Janković.

Oliver Ivanović optužen je da je na Kosovu pocinio krivično delo ratnog zločina nad civilnim stanovništvom 1999, a zaprećena kazna za to delo je od pet godina do doživotne robije.

I ostaloj četvorici Srba Dragoljubu Delibašiću, ocu i sinu Iliji i Nebojši Vujačiću i Aleksandru Lazoviću optužnicom prete višegodišnje kazne zatvora ako na sudu budu potvrđeni navodi optužnice za ubistvo i pokušaj ubistva.

Sva petorica optuženih Srba izjasnili su se da nisu krivi za dela koja im se stavljaju na teret.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.