Rebić sa Štokom o razlozima protivljenja Srbije članstvu Kosova u INTERPOL-u

Direktor srpske policije, Vladimir Rebić, izneo je generalnom sekretaru INTERPOL-a, Jirgenu Štoku, razloge zbog kojih se Srbija protivi učlanjenju Kosova u ovu organizaciju. U toku je Briselski dijalog koji ni u jednoj tački ne razmatra pitanje pristupa Kosova INTERPOL-u, istakao je. Kako je saopšteno iz Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije, Rebić se sa Štokom sastao juče, u Lionu. 

"Na sastanku je razmatran zahtev po ovom pitanju i jasno smo izneli razloge protivljenja tome, pre svega, imajući u vidu Rezoluciju Saveta bezbednosti UN 1244 i činjenicu da je u toku briselski dijalog, koji ni u jednoj tački ne razmatra pitanje pristupa takozvanog Kosova INTERPOL-u," kazao je Rebić. 

Kosovo za učlanjenje u INTERPOL-u aktivno lobira od 2015. O tome čitajte u našoj podstranici "Lobiranje kosovske diplomatije".

Naveo je i da Republika Srbija ima pravo da očekuje aktivnu podršku međunarodnih aktera kako bi se, dodaju iz MUP-a, pronašlo adekvatno rešenje u dijalogu Beograda i Prištine.

Srbija je, sa druge strane, primljena u INTERPOL, u okviru Savezne Republike Jugoslavije, na Generalnoj skupštini INTERPOL-a 24. septembra 2001. godine, u Budimpešti. Nakon prestanka postojanja državne zajednice Srbije i Crne Gore 2006. godine, Republika Srbija je kao sukcesor održala status države članice INTERPOL-a.

Zahtev za učlanjenje u INTERPOL-u, Priština je podnela prošle godine, a odluka o prijemu, o kojoj je trebalo da se raspravlja početkom novembra na Generalnoj skupštini ove organizacije – odložena je. Saradnja INTERPOL-a i Kosova sprovodi se posredstvom UNMIK-a, preko kojeg se i podižu poternice za građanima Kosova, a na osnovu memoranduma sa INTERPOL-om, potpisanim 2002. godine.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.