Reakcije na najnoviju akciju hapšenja policajaca na Severu

Akcija kosovske policije
Foto: Printscreen, Youtube/Kosovapress

Vest je ažurirana

Nova akcija hapšenja policajaca u vezi sa ubistvom Olivera Ivanovića sprovedena je ovoga jutra u Severnoj Mitrovici. Akcija je rezultirala hapšenjem policajca R. B. dok drugi osumnjičeni Ž. B., za kojeg se pretpostavlja da je jedan od najviših policijskih zvaničnika regiona Sever, međutim, nije pronađen. I dok Priština poručuje da se ova lica sumnjiče za prikrivanje dokaza i organizovani kriminal i pozivaju Beograd da „akciju ne koristi u političke svrhe“, srpski zvaničnici, tvrde da je reč o potezu Prištine usmerenom ka tome da se „onemogući život Srbima na KiM, Sever kriminalizuje i Srbija optuži za sve“.

Đurić: „Do zuba naoružani pripadnici OVK presvučeni u uniforme ROSU upali na Sever“, Meta: Željko Bojić

„Grupa od sto do zuba naoružanih albanskih policajaca upala je ovoga jutra u severnu Kosovsku Mitrovicu sa svojim vozilima – sa 25 vozila, a negde oko 40 vozila je bilo na ulazu u grad“, poručio je u gostovanju za Novo jutro na TV Pink, direktor Kancelarije za KiM, Marko Đurić.

Kako je Đurić potvrdio, pripadnici Specijalne jedinice su nešto posle 6 časova napustili Kosovsku Mitrovicu i vratili se na jug.

I dok iz policije navode da je akcija usmerena protiv osumnjičenih policajaca za umešanost u ubistvo Olivera Ivanovića, Đurić ovu akciju vidi kao potez Prištine usmeren ka tome da se „onemogući život Srbima na KiM“.

„Da se Srbi zastraše i da se neposlušni i nepodobni Srbi podvrgnu brutalnoj represiji i da se Srbi kriminalizuju i okrive i da se Sever kriminalizuje, da se Srbi optuže za najveće i najstrašnije zločine na Kosovu, po mogućstvu da se Srbi unapred okrive i za ubistvo Olivera Ivanovića i da se država Srbija poveže sa tim“.

Kako dodaje, jedna od glavnih meta ova operacije bio je upravo komandir operative KPS regiona Sever, Željko Bojić kome su „presvučeni pripadnici OVK i jedinice ROSU upali u stan, izvršili premetačinu i odveli sina“, prenosi Pink.

„Odveli su ga u nepoznatom pravcu, uhapsili još jednog srpskog policajca i brže bolje izleteli nazad, na južni deo“.

Đurić ovu akciju ujedno povezuje sa jučerašnjom, kako je rekao, pobedom „kada je sprečena Priština da uđe u INTERPOL“, te navodi da se samo 24 sata kasnije dešava „brutalni upad presvučenih pripadnika OVK u uniforme ROSU na Severu“.

Međutim, „ako bi bilo ko probao da vrši ubijanja, proterivanja, napade na srpsku imovinu, Srbija je spremna da zaštiti svoj narod na KiM“, dodao je.

Đurić je ujedno dodao da je predsednik Srbije, Aleksandar Vučić već javnosti poručio „šta se sprema“, da je upozorio „na činjenicu da će Željko Bojić i srpski policijski region na KiM biti meta Prištine i ekstremista iz ROSU koji žele da disciplinuju i kazne Prištini neposlušne Srbe“.

„Nakon jednonacionalnog trovanja i kriminalizacije Severa postavlja se pitanje šta je sledeće“, dodao je Đurić i ujedno pozvao Prištinu da se ne igra sa ovakvim stvarima.

Direktor policije Srbije, Vladimir Rebić, izjavio je ovoga jutra za RTS da je srpska policija imala saznanja da će danas biti sprovedena akcija na Severu Kosova.

On je jutrošnju akciju specijalnih jedinica ocenio kao suprotnu propisima i rezolucijama.

Jutrošnju akciju Specijalne jedinice Kosovske policije osudila je i Srpska lista iznevši iste stavove kao i direktor Kancelarije za KiM, Marko Đurić.

Akcija hapšenja sprovedena je na dan kada se obeležava i 21 mesec od ubistva Ivanovića i dve godine od objavljivanja spota u kom je označen kao ‘izdajnik’.

21 mesec istrage o ubistvu Ivanovića: Gomilaju se osumnjičeni, ne i optužnice

Rebić: „Srpska policija imala saznanja o sprovođenju akcije na Severu“

Direktor policije Srbije, Vladimir Rebić, izjavio je ovoga jutra za RTS da je „srpska policija imala saznanja da će ROSU danas sprovesti akciju na Severu Kosova“.

On je jutrošnju akciju specijalnih jedinica ocenio kao suprotnu propisima i rezolucijama i što predstavlja još jedan slučaj zastrašivanja Srba.

Rebić je ocenio da to pokazuje i „frustraciju“ Prištine, jer je morala da povuče kandidaturu za članstvo u INTERPOL-u.

Upitan šta Srbija može da uradi u takvim slučajevima Rebić je rekao da je Srbija spremna da interveniše ako bi došlo do egzodusa srpskog naroda, ali kako je istakao uvereni su da se to neće dogoditi.

Drecun: „Moguć napad i u pravcu Zubinog Potoka“

Predsednik skupštinskog Odbora za KiM, Milovan Drecun, gostujući u jutarnjem Dnevniku RTS, akciju specijalne jedinice Kosovske policije tumači kao „predstavu za javnost posle debakla u INTERPOL-u i kao demonstraciju izrazite moći prema pripadnicima KPS-a srpske nacionalnosti“.

Drecun je rekao da je, prema njegovim saznanjima, „jedan od uhapšenih radio na istragama prema šefu operative“ i dodao je da je moguć napad i u pravcu Zubinog Potoka, prenosi dalje RTS.

Drecun je otišao čak i korak dalje i akciju povezao sa „nastavkom političke priče u vezi sa Srpskom listom i njenom marginalizacijom“.

„Da joj se evenutalno oduzmu mandati i da se dodele Srbima koje bi prištinske vlasti želele u institucijama“.

Drecun je zaključio da bi „Beograd trebalo da se ponaša racionalno i ostane hladne glave“.

Ziberaj pozvao Srbiju „da ne zloupotrebljava akciju na Severu u političke svrhe“

Savetnik odlazećeg ministra spoljnih poslova Bedžeta Pacolija, Jetljir Ziberaj (Jetlir Zyberaj), pozvao je Srbiju da ne zloupotrebljava u političke svrhe akciju na Severu, prenosi Indeksonline.

„Kosovska policija je pokrenula danas akciju na Severu Kosova povodom hapšenja osumnjičenih za ubistvo Olivera Ivanovića. To je deo napora Kosova povodom vladavine zakona i reda“.

Osim poziva Srbiji da ne zloupotrebljava akciju u političke svrhe, uputili su još jedan – da sarađuju sa kosovskim agencijama za sprovođenje zakona kako bi se otkrila istina o ubistvu Ivanovića.

O jutrošnjoj akciji kosovske policije čitate u nastavku:

Akcija Kosovske policije u Severnoj Mitrovici: Uhapšen policajac u vezi sa ubistvom Ivanovića, traga se za drugim

Traga se za Ž. B., uhapšen njegov sin, akcija sprovedena i u Leposaviću

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.