Reakcije na hapšenja osumnjičenih za učešće u ratu u Siriji i Iraku

09:00 > 20:15 – Dan nakon što su kosovski mediji objavili vest da je još jedan Albanac sa Kosova i jedan od najbližih saradnika Ljavdrima Muhadžerija, Patriot Matoši, iz Gnjilana, ubijen u Siriji, kosovska policija je rano jutros uhapsila 40 osoba zbog sumnji da su učestvovali u borbama u Siriji i Iraku; otac Patriota Matošija, za smrt svog sina optužuje gnjilanskog imama Ćazimija i zahteva odgovornost države; Jahjaga: Terorizam i kriminal podriva kosovsku tradiciju religijske tolerancije; Kosovska vlada: međureligijska i međuetnička tolerancija i međusobna saradnja i komunikacija oduvek su bile i ostaće nedodirljive vrednosti kosovskog društva; uhapšeni planirali teroristički napad tokom Doku Festa u Prizrenu; i kosovski imami pod istragom zbog terorizma; skoro svi uhapšeni članovi grupa ISIS i Al-Nusrat; operacija kosovske policije se nastavlja; broj uhapšenih nije konačan; uhapšeni ratovali pod komandom Ljavdrima Muhadžerija; među uhapšenima u Prizrenu i tri sirijska državljanina;  ambasade zemalja Kvinte na Kosovu pozdravile akciju hapšenje; Tači odobrio akciju hapšenja
 
20:15 – Tači: Ja sam odobrio akciju hapšenja
 
Kosovski premijer, Hašim Tači, izjavio je danas za Wall Street Journal da je upravo on odobrio pokretanje akcije hapšenja osumnjičenih za učešće u ratovima u Siriji i Iraku, prenosi Radio slobodna Evropa na albanskom jeziku. 
 
On je takođe govoreći o broju osoba sa Kosova, koje su uključene u borbe u tim zemljama pružajući podršku ISIS-u i Al-Nusri, rekao da se radi "o desetinama, a ne stotinama pojedinaca."
 
Hašim Tači je istakao i da su neka lica "potpala pod uticaj kosovskih imama, koji su se nedavno vratili sa Bliskog istoka," dodajući da Kosovo blisko sarađuje sa SAD, EU i Turskom, da bi, kako je rekao, građani Kosova bili sprečeni da putuju u Irak i Siriju.
 
Kosovski premijer je ponovio da će Kosovo iskoristiti svu snagu kako bi sprečilo svakog pojedinca, ili grupu u ugrožavanju međuverske tolerancije.
 
20:00 – Ambasade zemalja Kvinte na Kosovu pozdravile akciju hapšenje
 
Ambasade Francuske, Nemačke, Italije, Velike Britanije i SAD na Kosovu, pozdravljaju jutrošnju akciju kosovske policije u hapšenju osumnjičenih za terorizam i pozivaju na oprez od pretnji nasilnog ekstremizma, prenose kosovski mediji zajedničko saopštenje ovih ambasada. 
 
U saopštenju se dodaje da su ambasade zamalja Kvinte posvećene saradnji sa kosovskim vlastima dok "one vrše svoju dužnost u obezbeđivanju javne bezbednosti," pozivajući kosovske institucije da osnaže "pravne instrumente" kako bi se suočili sa bezbednosim izazovima.
 
”Posvećeni smo da sarađujemo sa kosovskim vlastima dok one vrše svoju dužnost u obezbeđivanju javne bezbednosti, u okviru vladavine zakona. Pozivamu sve relevantne kosovske institucije da osnaže pravne instrumente koje imaju na raspolaganju kako bi se suočili sa takvim bezbednosnim izazovima”, navodi se u ovom saopštenju.
 
15:40 – Među uhapšenima u Prizrenu i tri sirijska državljanina
 
Među uhapšenim osobama u Prizrenu nalaze se i tri sirijska državljanina, navode izvori kosovskog portala "Indeksonline", bliski kosovskom tužilaštvu. 
 
"Dvojica njih – otac i sin, bili su deo organizacije za slanje mladića sa Kosova u Siriju i Irak," izjavio je ovaj izvor.
 
15:25 – Uhapšeni ratovali pod komandom Ljavdrima Muhadžerija 
 
Lica koja su jutros uhapšena ratovali su pod komandom albanskog džihadiste iz  Kačanike, Ljavdrima Muhadžerija, piše list "Express", dodajući da je Muhadžeri smenjen sa mesta komandanta, a nakon što je na društvenim mrežama postavio fotografiju na kojoj odseca glavu nepoznatom mladiću, te je na njegovo mesto postavljen nekadašnji imam Islamske zajednice Kosova, Ridvan Hakifi. 
 
14:00 – Kosovska policija i kosovsko tužilaštvo: I imami pod istragom zbog terorizma; skoro svi uhapšeni članovi grupa ISIS i Al-Nusrat; operacija kosovske policije se nastavlja; broj uhapšenih nije konačan;
 
Tokom današnje konferencije za štampu u Prištini, kosovske policije i specijalnog tužilaštva Kosova, kosovski specijalni tužilac, Sevdija Morina je informisao javnost da su i neki od kosovskih imama pod istragom zbog podsticanja na terorizam, dok je tužilac koji radi na slučaju 40 uhapšenih osoba, objasnio da su skoro svi uhapšeni bili deo radikalnih islamskih organizacija. "Skoro svi pritvorenici su bili deo grupe ISIS i Al-Nusrat," rekao je tužilac.
 
Kosovska policija je saopštila da nastavlja jutrošnju operaciju u kojoj je uhapšeno 40 osoba, kao i da broj uhapšenih nije konačan, ali i da se očekuje da će se uhapšenima dodeliti pritvor. 
 
13:55 – Uhapšeni planirali teroristički napad tokom Doku Festa u Prizrenu 
 
Uhapšena lica su planirala da izvedu teroristički napad u Prizrenu, tokom Doku Festa, koji se održava od 16. do 24. avgusta. 
 
Kako navode izvori portala ”Ekspress”, jedan od razloga što su kosovski džihadisti izabrali baš tu kulturnu manifestaciju, jeste to što ona ima međunarodni karakter i na nju dolaze gosti iz celog sveta.
 
Oni su upravo napadom na Doku Fest želeli da i celom svetu pokažu prisustvo džihadista na Kosovu, prenosi "Express". 
 
11:00 – Otac Patriota Matošija za smrt svog sina optužuje gnjilanskog imama Zakerija i zahteva odgovornost države
 
Otac Patriota Matošija, Ramadan Matoši, optužio je gnjilanskog imama, Zakerija Ćazimija, za smrt svog sina, koji je i bio student Ćazimijeve medrese. Istovremeno od institucija Kosova zahteva odgovornost, piše kosovski list "Koha ditore".
 
"Dao je život u borbi za albanske teritorije, nisam pustio ni jednu suzu," izjavio je otac Patriota Matošija, Ramadan Matoši, istovremeno tražeći od institucija Kosova da otkriju kako je njegov sin uspeo da otputuje u Tursku i ko je podržao njegovo putovanje. 
 
Matoši je gnjilanskog imama, Zakerija Ćazimija, optužio za manipulaciju i indoktrinaciju, koja je, kako je rekao, za rezultat imala da njegov sin ode u rat i tamo pogine.
 
Jahjaga: Terorizam i kriminal podriva kosovsku tradiciju religijske tolerancije
 
Istovremeno, kosovska predsednica, Atifete Jahjaga, pozdravlja akciju koju je danas "preduzeo bezbednosni mehanizam i pravosuđe Kosova protiv terorista osumnjičenih za učešće u ratu u Siriji i Iraku i koji podržavaju terorističke organizacije," saopšteno je iz njenog kabineta. 
 
Jahjaga u svom saopštenju, navodi da je cilj današnje akcije kosovske policije "osiguravanje slobodnog, bezbednog, mirnog i tolerantno okruženja na Kosovu, kako bi se suzbili terorizam i kriminal – fenomeni koji podrivaju kosovsku tradiciju religijske tolerancije i koji su u suprotnosti sa vrednostima i idealima na kojima je izgrađeno Kosovo," prenose kosovski mediji.
 
Kosovska vlada: Međureligijska i međuetnička tolerancija i međusobna saradnja i komunikacija oduvek su bile i ostaće nedodirljive vrednosti kosovskog društva
 
Kosovska vlada "snažno je podržala akciju kosovske policije," koja je izvedena "u koordinaciji sa državnim tužilaštvom za privođenje ekstremističkih elemenata, koji su njihovim postupcima ugrozili nacionalnu bezbednost i naš ustavni poredak," navodi se u saopštenju iz kancelarije kosovskog premijera. 
 
U ovom saopštenju kosovska vlada je istakla i da će "državni organi Kosova odlučno braniti civilizacijske, evro-atlantske vrednosti" Kosova, kao i "individualne slobode, sekularizam, ustavna i zakonska prava svih zajednica koje žive na Kosovu."
 
Kosovska vlada je pozvala "građane Kosova da se energično suprotstave svakom obliku izražavanja ekstremizma, ističući da su "međureligijska i međuetnička tolerancija i međusobna saradnja i komunikacija oduvek bile, i ostaće, nedodirljive vrednosti" kosovskog društva, a da će svaka pretnja ovim vrednostima kosovske države i društva biti "neumoljivo  kažnjena."
 
09:00 – Kosovska policija je danas u ranim jutarnjim satima uhapsila 40 osoba koje se sumnjiče da su učestvovali u borbama u Sriji i Iraku, kao podrška radikalno islamskim organizacijama ISIS-u i Al-Nusrat-u, preneli su jutros kosovski elektronski mediji.
 

Povezani članci:

Florian Ćehaja: Ekstremističke grupe mogu upotrebiti silu na teritoriji Kosova

OVK: "Oslobodilački rat OVK je bio jedan od najpravednijih"

Muhadžeri: "Hajde da kažemo istinu, šta su borci OVK radili kada zarobe osobu koja odaje informacije Srbima?"

Uzbuna zbog pretnji Džihada

Imam Musliu: Pretili su da će mi odseći glavu

Ljavdrim Muhadžeri najavljuje borbu za Mitrovicu

Jahjaga na sastanku sa kosovskim bezbednosnim strukurama: Distancirati se od surovih akata zločinaca i osuditi ružne pojave

Islamizam – srpska propaganda ili realna pretnja?

Muhadžeri se pravda: Ne znate šta se dogodilo, Bog vas proklinje

Islamski ekstremizam na Kosovu finansira Srbija

Kosovarski regrut pokazuje aktivnosti u Siriji

U širokoj policijskoj akciji pretraženo je oko 60 lokacija, na kojima je uhapšeno 40 osoba pod sumnjom da su počinili "krivično delo protiv ustavnog uređenja i bezbednosti Republike Kosovo," saopštila je kosovska policija, navodeći inicijale, mesto stanovanja i godište uhapšenih: L.R., (1990); A.V., (1991); Š.D., (1962); H.N., (1988); B.K., (1983); K.B., (1986); A.B., (1987); V.K., (1985), svi iz Prištine; E.L., (1994); F.R., (1978); H.E., (1971); B.S., (1992); H. A., (1994); K.R., (1989); I. H., (1993), svi iz Gnjilana; B. H., (1976); F.D., (1987); Z. B. (1984); A. L. (1982); E.B.(1978); F.B. (1983); B.Š. (1982); A.B. (1987); M.B. (1988); J. B. (1990); I.M. (1989), svi iz Uroševca; S.H. (1973); F. K. (1982); I.R. (1977); M.B. (1984); K. B. (1981), svi iz Prizrena; B.L. (1978); B. I. (1987); M. H. (1961); B.K. (1988), svi iz Peći; A.I. (1978); S.K. (1975); V.G. (1983); J.H. (1975); S.S. (1981), svi iz Mitrovice. 

 
Kod uhapšenih lica pronađeni su oružje, eksplozivne naprave, municija različitog kalibra, kao i drugi dokazi. 
 
Kosovska policija je takođe, kako prenose kosovski mediji, upozorila građane da "opasnost preti svakom ko je kontaktu sa sumnjivim organizacijama koje funkcionišu na teritoriji Sirije i Iraka," te podseća da je do sada "ukupno 16 građana Kosova proglašeno mrtvim, stradalim u ratu na ovim teritorijama."
 
"Kosovska policija takođe podseća da su međunarodne organizacije veliki deo organizacija u Siriji i Iraku proglasile terorističkim organizacijama, što su potvrdile i kosovske institucije, tako da na ljude koji rizikuju da odu u područje borbi, policija Kosova apeluje da ne budu plen iskušenja lažnih obećanja, a da ukoliko svakako odluče da odu, u svakom slučaju obaveste kosovsku policiju," citirali su kosovski mediji saopštenje iz kosovske policije, u kojem se dodaje da će kosovska policija na osnovu zakonskih mandata, preduzeti sve mere za sprečavanje i borbu protiv svih oblika ekstremizma i nasilja, uključivanje pojedinaca u kriminalne aktivnosti u terorističkim organizacijama i grupa unutar i van Kosova, kao i protiv svih onih koji su na bilo koji način podrška, finansijeri, koji regrutuju, ili promovišu nacionalnu, rasnu, ili versku mržnju. 
 
Još jedan kosovski Albanac ubijen u Siriji
 
Juče su kosovski mediji objavili i da je kosovski Albanac, desna ruka Ljavdrima Mihadžerija, devetnaestogodišnji Patriot Matoši, iz Gnjilana, u petak ubijen u Siriji. 
 
Matoši je svega nekoliko meseci bio pripadnik organizacije "Islamska države Iraka i Sirije" (ISIS), ali je još pre godinu počeo da poziva na džihad, preneo je juče kosovski portal "Express", koji je objavio i da je Matoši bio učenik medrese "Alaud-di" u Gnjilanu, i u prisnim vezama sa kontroverznim gnjilanskim imamom, Zakerijem Ćazimijem.
 
Da su Ljavdrim Muhadžeri i Patriot Matoši bili bliski i usko sarađivali, potvrđuju i fotografije koje je portal "Express" objavio juče. Tako se na jednoj od fotografija vidi kako Matoši posmatra Muhadžerija koji izrađuje bombu, dok na drugim fotografijama, zajedno poziraju držeći u rukama teško naoružanje. 
 
A na Internet forumima džihadista može da se pročita da se Matoši na društvenim mrežama predstavljao nadimkom "Dođi u džihad". Kosovski elektronski mediji su preneli da je Matoši bio veoma aktivan na društvenim mrežama, te i da je jednom prilikom uputio pretnju jednom imamu koji je otvoreno govorio protiv ISIS-a, poručivši mu – “Neka me bog odredi da ti odsečem glavu.”
 
Neimenovani kosovski džihadista: Na Kosovo ću se vratiti sa odsečenim glavama
 
Dan pre informacije o ubistvu Matošija, još jedan albanski džihadista sa Kosova, čije ime nije za sada poznato, dospeo je u medije, nakon što je na Youtube-u postavljen video u kojem preti da će u ime Alaha odsecati glave. 
 
Nakon što je na arapskom odpevao pesmu, on se u videu kune će se na Kosovo vratiti sa odsečenim glavama, objašnjavajući da se borba vodi da bi se "reč Alaha unela u svaki pedalj zemlje kako bi zavladao Šerijat."
 
Analitičari ocenjuju da ekstremističke grupe mogu upotrebiti silu i na teritoriji Kosova
 
Direktor kosovskog Centra za bezbednosne studije, Florian Ćehaja je u prošlonedeljnoj izjavi za Radio slobodna Evropa ocenio da pitanje islamskih ekstremista predstavlja visok nivo rizika za Kosovo, da su mere sprečavanja daljeg širenja islamskog radikalizma, kao što su identifikovanje ovih grupa i podizanje krivičnih prijava, bile na niskom nivou, kao i to da su zakazale institucije (kosovske, prim. red.), to jest, kako je Ćehaja tada rekao, trougao – policija, tužilaštvo i pravosuđe. 
 
„Ovo pitanje je bilo nekada niskog nivoa rizika, ali sada je prešlo na visoki, a kosovske bezbednosne institucije kasno su se probudile, jer bez obzira na preduzete napore, identifikovanje ovih grupa i podizanje krivičnih prijava protiv nekih grupa, kao mera sprečavanja, bilo je na niskom nivou. Smatram da je ovde zakazao trougao – policija, tužilaštvo i pravosuđe“, objasnio je tada Ćehaja.
 
On smatra da postoje jasne indicije da ekstremističke grupe mogu upotrebiti silu na teritoriji Kosova, dodavši da Vlada Kosova i kosovsko društvo moraju da se posvete identifikaciji takvih grupa. 
 
„Ima jasnih indicija da te grupe imaju potencijala i da mogu da upotrebe silu na teritoriji Kosova, s obzirom na to da su određene terorističke grupe uvrstile Kosovo na ilegalnu mapu, na kojoj se cilja da se uspostavi vlast. To jasno navodi da one mogu upotrebiti silu kako bi postigle svoje ciljeve. A ono što Vlada Kosova i kosovsko društvo treba da preduzmu, jeste da se maksimalno posvete identifikaciji svih tih krugova," dodao je Ćehaja.

Pitanje islamskog radikalizma od nedavno aktuelno u kosovskoj javnosti

ISIS preveo svoj ramazanski govor i na albanski
 
Lider džihadista ISIS-a, Abu Bakr al-Bagdadi, u junu je održao ramazanski govor, koji je preveo na engleski, francuski, nemački, turski, ruski, ali i albanski, piše kosovski portal "Koha".

Kosovo je dospelo u žižu javnosti zbog pitanja radikalizacije islama u nekim delovima Kosova, odnosno zbog povećanog broja regrutovanja kosovskih Albanaca za džihad u Siriji, a koji se sa Kosova i Makedonije od 2012. godine pojačano regrutuju u redove radikalnih islamista i koji se u Siriji bore za stvaranje Islamske države (ISIS). Među njima je i dvadesetpetgodišnjak sa Kosova, Ljavdrim Muhadžeri, koji je i sam u međunarodnom fokusu već par meseci. Muhadžeri se nakon postavljanja fotografija na svom Fejsbuk profilu na kojima se vidi da odseca glavu mladiću, sa porukom "Allahu Akbar", našao i u fokusu medijske pažnje na Balkanu. On je početkom avgusta, u intervjuu za "Gazeta Dita" iz Tirane, izjavio da nije uradio ništa više nego što su radili pripadnici OVK tokom rata onima koji su Srbima odavali informacije, te da "će obezglaviti svakog onog ko izda." U tekstu se takođe opisuje problem regrutovanja mladića sa Kosova, naglašavajući da je ovo pitanje "zaljuljalo" politiku u Prištini, te da se događa "baš u vreme kada albanski faktor sve više uživa u jednoj pozitivnoj eri, sa dve države i moćnim saveznicima naprednog demokratskog sveta."

Ubrzo nakon što se na Facebook-u pojavila fotografija Muhadžerija sa krvavim rukama u kojima drži odsečenu glavu, kosovska predsednica, Atifete Jahjaga se 31. jula sastala sa prvim ljudima kosovskih bezbednosnih institucija, radi, kako je navedeno u saopštenju iz Jahjaginog kabineta, "razmatranja pretnje od ekstremizma i radikalizma u zemlji i preduzetim merama od strane nadležnih institucija za sprečavanje i suzbijanje ovih neprihvatljivih pojava."
 
Ona je tada zatražila da se pitanje pretnje bezbednosti Kosova, regiona i šire, tretira kao prioritetno pitanje i da službe rade u međusobnoj koordinaciji, ali i u partnerstvu sa strateškim partnerima Kosova, navedeno je u tom saopštenju, ne precizirajuži detalje o kakvim se bezbednosnim pretnjama radi, kao ni koje službe i koji strateški partneri su u pitanju.
 
"Kosovo nijednog momenta neće dozvoliti da postane izvor ekstremizma i sklonište zločinaca koji podstiču teror i mržnju," istakla je tada Jahjaga i pozvala sve građane Kosova i verske zajednice da sarađuju sa pravosudnim i bezbednosnim organima u procesu krivičnog gonjenja "individua koje stoje iza ovih nastojanja za destabilizaciju Kosova i njene duge tradicije međuverske sloge."
 
"Naša je odgovornost kao institucije i kao društva da osudimo ove ružne pojave. Mi se trebamo distancirati od ovih surovih akata zločinaca, i trebamo osuditi, prijaviti i tretirati ih kao takve," navodi se u saopštenju Atifete Jahjage, takođe bez precizne informacije o kojim "surovim zločincima" i "ružnim pojavama" se radi.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.