Razmena pisama za EULEX: Naredna misija „usredsređena na potpuni prenos nadležnosti i zaključenje“

Kosovski predsednik, Hašim Tači, predao je danas organima EU pismo za razmenu sa visokom predstavnicom za spoljnu politiku i bezbednost, Federikom Mogerini, za misiju EULEX. Sadržaj pisma, koji su dogovorile kosovska strana i EU, predviđa završetak izvršnog mandata misije i smanjenje uloge kao „pratioca i savetnika“ – saopšteno je iz kosovskog predsedništva.

„Mandat misije EULEX ističe 15. juna 2018. godine, a naredna će biti usredsređena na završetak potpunog prenosa nadležnosti na kosovske organe, kao i na zaključenje misije,“ dodaje se dalje u saopštenju iz ovog predsedništva.

Pismo su primili komandant civilnih operacija u EU, Kenet Din (Kenneth Deane) i šefica EULEX-a, Aleksandra Papadopulo.

„Zahvaljujući saradnji, povećali smo domaće kapacitete kako bismo u potpunosti preuzeli odgovornosti u sektoru vladavine prava,“ rekao je Tači i ocenio da je „EULEX bila uspešna misija“ i da „iz tog iskustva i EU može da izvuče bitne pouke za slične misije u budućnosti“.

EULEX je u potpunosti postao operativan od aprila 2009. i radi pod okvirom Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti UN. Ovlašćeni kapacitet ove misije je 800 članova osoblja i čini je svih 28 zemalja članica EU i pet „doprinosećih država“ – Kanada, Norveška, Švajcarska, Turska i Sjedinjene Američke Države.

EULEX se u više navrata našao na meti kritika u javnosti zbog navoda o korupciji, zbog čega je EU formirala posebnu Istražnu komisiju i jedna je od, kako se u javnosti često ističe – najskupljih evropskih misija. Osim ovih kritika, Koha je nedavno izvestila i da je EULEX u poslednje tri godine odustao od 21. pravosudnog procesa.

Šta podrazumeva „prelazna faza“ EULEX-a, koja bi, kako su ranije izvestili kosovski mediji, trebalo da traje do 2020., čitajte u vesti:

Tači sa Papadopulo pred razmenu pisama. „Završetak“ misije EULEX, transformacija i savetodavni karakter

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.