EULEX na Kosovu do 2020

Iako su danima mediji izveštavali o tome da se uskoro i konačno završava mandat EULEX-a, danas stiže informacija da on ostaje na Kosovu još naredne dve godine.

U nacrtu dokumenta o preporukama Saveta EU za Kosovo, koje će biti objavljene  sledećeg meseca, Brisel pozdravlja odluku produžetka misije, saznaje Kljan Kosova.

„Savet pozdravlja postignuti dogovor o nastavku misije EULEX do juna 2020. godine,“ navodi se u nacrtu dokumenta do kojeg je došla ova kosovska televizija.

Savet EU prema istom nacrtu, pozvao je Kosovo da nastavi da „blisko i efikasno sarađuje sa EULEX-om kako bi ova misija u potpunosti izvršila svoj mandat“.

Mandat je evropskoj misiji za vladavinu prava i ranije produžavan na po dve godine – 2014, pa 2016. EULEX je prethodno preneo svoja ovlašćenja na kosovske institucije. Kosovska vlada se zalagala da ova misija završi mandat, odnosno da nema izvršna, već isključivo savetodavna ovlašćenja. Istovremeno, rad EULEX-a na terenu, pratile su kontraverze i afere sa navodima o korupciji. „Tračevi i glasine nisu način da se promoviše vladavina prava na Kosovu,“ poručuje aktuelna šefica Aleksandra Papadopulo (Alexandra Papadopoulou).

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.