Razgovarali Osmani i O’Brajen: Ona o putu Kosova ka SE i saradnji; on o pitanju dinara, primeni sporazuma i ZSO

Vjosa Osmani Džejms O'Brajen
FOTO: Vjosa Osmani/X

Kosovska predsednica i pomoćnik državnog sekretara SAD saglasni su da su imali dobar, odnosno produktivan razgovor. Sa druge strane, dok Osmani kao teme razgovora ističe članstvo u SE, saradnju sa SAD, O’Brajen u prvi plan stavlja regulisanje pitanje dinara.

Vjosa Osmani i Džejms O’Brajen oglasili su se večeras kratkim objavama na društvenoj mreži „X“ u kojima su izvestili o temama razgovora.

To je prvo učinila kosovska predsednica, navodeći:

„Naglasila sam fundamentalni značaj zajedničkog rada sa našim saveznicima iz SAD u odbrani naše slobode, nezavisnosti i demokratije“.

Potom navodi da su razgovarali i o „koracima Kosova ka članstvu u Savetu Evrope i potpunoj i brzoj implementaciji Briselskog sporazuma“.

U međuvremenu se na istoj društvenoj mreži oglasio i O’Brajen.

Za razliku od Osmani, on otkriva da su razgovarali o uredbi CBK kojim je dinar ukinut iz platnog prometa na Kosovu, odnosno načinu primene nove regulative, kojem se SAD protive.

„Razgovarali smo o važnosti implementacije toga da Kosovo primeni monetarne propise kako bi bili od koristi svim građanima Kosova, u korist srpskoj manjinskoj zajednici“, naveo je O’Brajen.

Potvrdio je ono što je i Osmani rekla – da su razgovarali o tome da bi strane trebalo da ispune svoje obaveze preuzete u dijalogu.

Sa druge strane, zvaničnik SAD izdvaja formiranje ZSO.

Razgovarali smo o tome „da strane ispune sve obaveze iz dijaloga EU – za Kosovo ovo uključuje Asocijaciju srpskih opština“.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.