Ratovanje van teritorije Kosova se sankcioniše kao težak zločin

Izvor: (tekst na srpskom originalno preuzet) RTK 2

Skupština Kosova je u načelu izglasala zakon sa 48 glasova za, 10 protiv i 4 uzdržana. Iako su dali svoje glasove poslanici su tražili i objašnjenje i specifikaciju tog zakona, uključujući i promenu imena.

Skupština je usvojila u načelu zakon koji sankcioniše učešće svojih građana u oružanim sukobima na stranim teritorijama. Za prekršioce je predviđena kazna od 15 godina zatvora. 

Skupština je u načelu izglasala za ovaj zakon sa 48 glasova za, 10 protiv i 4 uzdržana. Uprkos tome što su dali svoje glasove za poslanici su tražili da objašnjenje i specifikaciju ovog zakona kao i izmene počevši od samog imena zakona. Očekuje se da te izmene budu pripremljene već za drugo čitanje zakona kada će se i obaviti završno glasanje. 

Zakon o priključivanju oružanim sukobima na stranim teritorijama je sponzorisalo samo ministarstvo za unutrašnje poslove sa obrazloženjem da se radi o zaštiti državnih interesa i o nacionalnoj bezbednosti. 

Ovaj zakon kvalifikuje kao krivično delo priključivanje ili pristupanje stranoj vojsci ili policiji, stranim paravojnim i parapolicijskim formacijama, u grupnoj ili pojedinačnoj organizaciji, u bilo kojoj vrsti oružanih sukoba van teritorija Kosova. 

Njegove odredbe se neće primenjivati jedino na državljane koji imaju dvojno državljanstvo i koji su deo vojske ili vojne formacije te druge zemlje ili služe u vojnim formacijama pod komandom međunarodno priznatih vlada ili medjunarodnih organizacija. 

Takođe se neće primenjivati ni na kosovske bezbednosne strukture koje u skladu sa zakonom deluju van Kosova.

Ministar za unutrašnje poslove Bajram Redžepi koji je objasnio potrebu za donošenje ovog zakona je rekao da je pogibija i učešće određenog broja građana u ratu poput onog u Siriji izazvalo potrebu za donošenje ovog zakona u cilju sprečavanja učešća u verski obojenim i terorističkim ratovima.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.