Raspuštena Skupština Kosova

Izvor: RTK2 (tekst je izvorno preuzet i nije lektorisan)

Sa 90 glasova za i 4 protiv poslanici su izglasali raspuštanje Skupštine Kosova. Vanrednu sednicu je obeležila žustra rasprava između vladajuće i opozicionih partija.

Na vanrednoj sednici izglasano je raspuštanje Skupštine Kosova i time otvoren put za raspisivanje vanrednih parlamentarnih izbora. Za raspuštanje je glasalo 90 poslanika, četvoro je bilo protiv i tri uzdržana. Za raspuštanje glasali su i poslanici srpske i drugih manjinskih zajednica. U Skupštini je u trenutku glasanja bilo prisutno 115 poslanika.
 
Premijer Kosova i lider vladajuće Demokratske partije Kosova, DPK, Hašim Tači je izjavio da Skupština nije funkcionalna pa je njeno raspuštanje neophodno.
 
“Posle odluke vlade Kosova o formiranju oružanih snaga Skupština nije razmatrala to pitanje, zatim vlada je odlučila da formira nove opštine a Skupština ni na to nije dogovorila”, rekao je Tači ističući da su se partije dogovorile da se Parlament raspusti i raspišu novi izbori.
 
I Ismet Bećiri, iz opozicionog Demokratskog saveza Kosova, DSK, izjavio je da podržava raspuštanje kako bi se išlo u nove izbore.
 
“Ovo je veoma važan događaj jer će građani moći da kažu svoje na izborima”, rekao je Bećiri.
 
Međutim, ostale parlamentarne partije su tokom žustre rasprave isticale da se Skupština treba raspustiti tako što će se Tačijevoj vladi ukazati nepoverenje. Mnoge partije su optužile DSK za dogovor sa DPK, aludirajući na moguću koaliciju u budućnosti između te dve najveće partije kosovskih Albanaca. 
 
Haradinajeva Alijansa za budućnost Kosova je predložila da se uporedo sa raspuštanjem Skupštine izglasa i nepoverenje vladi, što je podržao i pokret Samoopredeljenje.
 
Međutim, predsednik Skupštine Kosova Jakup Krasnići je izjavio da se o tome ne može danas odlučivati jer oprema Ustavu predlog za izglasavanje nepoverenja vladi dostavlja se Skupštini najmanje dva a najkasnije pet dana pre rasprave.
 
Prema rečima Jakupa Krasnićija, nekadašnjeg bliskog saradnika Tačija a od skoro pripadnika nove političke partije kosovskih Albanaca, Skupština se raspušta zato što vladajuća partija nema dovoljan broj glasova, i zato što opozicija nema dovoljan broj glasova da zbaci vladu.
 
Petar Miletić, iz Samostalne liberalne stranke, izjavio je na sednici Skupštine da su Srbi nezadovoljni radom i nefunkcionalnošću Skupštine Kosova i da podržavaju njeno raspuštanje. Miletić je rekao da su srpski poslanici iz SLS-a nezadovoljni nerešavanjem pitanja rezervisanih mesta zbog čega i bojkotuju rad parlamenta, te dodao da se Skupština treba raspustiti.
 
“Podržavamo to i želimo da izbori budu fer i demokratski”, rekao je Miletić.
 
Sa raspuštanjem Skupštine nije rešeno pitanje nastavka mandata rezervisanih mesta za manjinske zajednice. Kako bi skrenuli pažnju na ovaj problem, Srbi su više nedelja bojkotovali rad Skupštine Kosova.
 
Prema Ustavu, izbori se moraju održati u periodu ne dužem od 45 dana nakon raspuštanja Skupštine. Kao mogući datum vanrednih parlamentarnih izbora spominje se 8. jun.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.