Promenjeni članovi statuta Severne Mitrovice o granicama, simbolima i ZSO?

Da li su odbornici So Severna Mitrovica usvojili izmene i dopune devet članova opštinskog statuta na jučerašnjoj sednici u odnosu na statut usvojen 12. marta?

SO Severna Mitrovica je u sinoćnom saopštenju za štampu navela da su na jučerašnjoj četvoročasovnoj sednici usvojene izmene opštinskog statuta, a na zahtev kosovskog Ministarstva za lokalnu samoupravu i administraciju. Odbornici su međutim, izmene usvojili većinskim glasanjem prisutnih odbornika, ali ne i dvotrećinskom većinom od ukupnog broja odbornika koja je, prema kosovskom zakonu o lokalnoj samoupravi, potrebna za usvajanje statuta i izmenu statuta.

SO Severna Mitrovica ima 19 odbornika – 13 srpskih, 5 albanskih i jednog iz bošnjačke zajednice.

U međuvremenu su 3 mandata srpskih odbronika postala sporna jer još uvek nisu zamenjeni sa novim.

U ovakvoj situaciji do sada nije bilo uslova  da se za izmene i dopune statuta glasa dvotrećinskom većinom od ukupnog broja odbornika, već samo većinskim glasanjem prisutnih odbornika, iako prema Zakonu o lokalnoj samoupravi, statut i izmene statuta se mogu usvojiti samo dvotrećinskom većinom.

Kosovski zakon o lokalnoj samoupravi predviđa dve vrste glasanja: dvotrećinska većina – "glasanje koje zahteva pristanak dve trećine ukupnog broja odbornika Skupštine opštine" i većinsko glasanje – "glasanje koje zahteva pristanak više od polovine prisutnih odbornika koji glasaju na sastanku ili sednici na kojoj se razmatra predlog."

Iako u samom saopštenju nije navedeno o kakvim se izmenama radi, KoSSev je imao uvid u izmene.

Većinskim glasanjem na sednici zatvorenoj za javnost su usvojene izmene koje se tiču tačaka o granicama i finansijskim izvorima Severne Mitrovice, opštinskim simbolima i nadležnostima, Zajednici srpskih opština, saradnji sa Republikom Srbijom, telima Skupštine opštine, izboru zamenika predsednika skupštine iz manjinskih zajednica, godišnjoj opštinskoj regulativi, kao i opštinskom budžetu.

U izmenjenoj tački o granicama Severne Mitrovice, dodato je da se radi o administrativnim granicama, te da se one, osim bez pristanka građana, sada ne mogu menjati ni bez referenduma u skladu sa članom 5 Evropske povelje o lokalnoj samoupravi.

Opština Južna Mitrovica je prethodno u Zakonu o administrativnim granicama opština, a kasnije i u svom statutu, selo Suvi do pripojila svojoj katastarskoj zoni, iako se ono teritorijalno nalazi u Severnoj Mitrovici, te će se izmenjeni član statuta Severne Mitrovice direktno ticati ovog mesta i njegovih građana. Suvi do je i važna strateška teritorija u dosadašnjem problemu podele grada.

U izmenjenoj tački o izvornim ovlašćenjima, odnosno saradnji sa Republikom Srbijom, u ranijem statutu, u jednoj od rečenica navedeno je da opština Severna Mitrovica u okviru svojih izvornih ovlašćenja ima pravo da sarađuje sa vlastima/opštinama, institucijama i agencijama Republike Srbije, dok je sada dodato – ali i svim zemljama i institucijama koje su zainteresovane za saradnju sa opštinom Severna Mitrovica.

U članu o organizovanju Zajednice srpskih opština, rečenica iz prethodne verzije statuta koja je glasila: Skupština opštine Severna Mitrovica biće u mogućnosti da prenese svoja ovlašćenja na Zajednicu srpskih opština, prema Briselskom sporazumu, a nakon odluke Skupštine opštine SO Severna Mitrovica, sada je promenjena u – Skupština opštine Severna Mitrovica će doneti odluku da sarađuje sa drugim opštinama u sprovođenju svojih nadležnosti u Zajednici srpskih opština.

Ksenija Božović: “Najvažnije je bilo da pokažemo da je opština funkcionalna”

U izjavi za KoSSev, predsednica SO Severna Mitrovica, Ksenija Božović kaže da je najvažniji cilj jučerašnje sednice bio da se ona održi i da se pokaže da je SO Severna Mitrovica funkcionalna opština.

“S obzirom na to da smo ušli u jedan drugi problem vezan oko naših odborničkih mandata i zamene, a vezani smo sa rokom, jer smo prethodnu sednicu odložili, mi smo jučerašnju sednicu morali da održimo, da otvorimo raspravu, da damo na glasanje izmenjene tačke statuta, da bi skupština bila funkcionalna, da neko ne bi ocenio da je skupština nefunkcionalna, odnosno da nije dozvolila da se glasa za izmenjene i dopunjene tačke statuta. Dakle, juče je najbitnije bilo da se sednica održi, kako bi se pokazalo da funkcioniše,” rekla je za naš portal Ksenija Božović.

Na naše pitanje da li je bilo dvotrećinske većine od ukupnog broja poslanika potrebne za glasanje, Ksenija Božović je rekla da se o izmenama i dopunama opštinskog statuta juče glasalo većinskim glasanjem prisutnih poslanika, jer je na sednici bilo ukupno 16 poslanika, od čega pet albanskih poslanika nije glasalo pozitivno ni za jednu od tačaka.

Na pitanje da li to znači da izmene i dopune nisu mogle biti usvojene jer nije bilo dvotrećinske većine od ukupnog broja poslanika potrebne za glasanje o izmeni i dopuni statuta, Božović je rekla da se to tiče usvajanja statuta i da se može različito tumačiti.

“To je u slučaju usvajanje statuta”, rekla je ona, a na pitanje da li to znači da je onda dovoljno samo većinsko glasanje prisutnih poslanika za izmene i dopune statuta, ona je rekla: “Zakon je tu nepredvidiv, znači nije jasan.”

Pitali smo predsednicu skupštine da li se usvojene izmene i dopune statuta mogu osporiti, na šta je ona odgovorila da je to moguće, ali je podsetila i da su nadležne institucije iz Prištine više puta kršile zakon.

“Oni mogu sve. Oni mogu da otvore sva pitanja ukoliko hoće, s obzirom na to da je trebalo da nam i oni i CIK dostave zamenu odborničkih mandata i da su svaki zakonski rok probili, tako da i oni krše zakone. Mi smo u specifičnoj situaciji, tako da očekujem da će biti razumevanja i da mogu da statute upute ustavnom sudu."

Nedžad Ugljanin: "Statut će biti predat sudu jer je rok za predaju 16. maj, ali očekujem još jednu sednicu." 

Jedini predstavnik bošnjačke zajednice u skupštini, Nedžad Ugljanin kaže da je on glasao za izmene osam tačaka, dok je za druge dve bio uzdržan.

"Iako su od samog starta kršeni zakonski rokovi, predsednica skupštine će predati statut jer je rok za predaju sudu 16. ovog meseca," rekao je Ugljanin za naš portal i dodao da se u međuvremenu može održati još jedna sednica. On lično očekuje da do nje i dođe, kako bi se, po njegovim rečima, našlo rešenje za normalno funkcionisanje i rad skupštine.

"Mi moramo naći rešenje za normalno funkcionisanje i rad skupštine, a ukoliko se bude išlo preko suda, i mi imamo dovoljno argumenata da je zakon kršen. Međutim, ja smatram da će u tom slučaju sud odlučiti da je zakon jači od statuta opština i pridržavati se Zakona o lokalnoj samoupravi," rekao je Ugljanin.

Na prethodnoj sednici 25. aprila izmene i dopune statuta SO Severna Mitrovica nisu usvojene, iako je tada isticao jednomesečni zakonski rok za usvajanje istih. Sednica je tada prekinuta, zvanično usled problema odugovlačenja zamene odborničkih mandata.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.