Rašković-Ivić: Za prijem Kosova u UNESCO kriv je Briselski sporazum, narod na referendum

Predsednica DSS Sanda Rašković-Ivić posetiće u nedelju Pećku Patrijaršiju, Štrpce i Kosovsku Mitrovicu. Pred dolazak na Kosovo razgovarali smo sa njom telefonom. Za prijem Kosova u UNESCO kriv je Briselski sporazum. Ustav se u Srbiji odavno ne poštuje. Da bi okretanjem usmerenja naše zemlje od Evropske unije mogli da osujetimo prijem Kosova u UNESCO, pa onda dalje prema Ujedinjenim Nacijama, mi to moramo uraditi sada i to mora da bude referendum. Samo izbori nisu dovoljni jer će to biti interpretirano tako da je narod dao Vučiću mandat da on radi šta hoće i da evropska politika dominira i dalje. Referendum je jedini način da se narod o tome izjasni jer u Narodnoj skupštini sedi 250 poslanika koji se svi zalažu za evropski put Srbije. Svako od građana Srbije mora da bude suočen sa tim da on sada treba da rešava sudbinu svoje zemlje, i sudbinu budućnosti svoje dece, da bude svestan da ukoliko pogrešno odluči, gubi svoj identitet i gubi državu za svoje potomke, smatra Rašković-Ivić.

Kosovska vlada je dugogodišnjom i sveobuhvatnijom diplomatijom uspela da na dnevni red zasedanja UNESKO-a stavi prijem Kosova u ovu organizaciju. U kojoj meri je srpska politička, kulturna, obrazovna i naučna elita odgovorna za to što se Kosovo našlo na dnevnom redu za prijem u UNESCO?

‘Najkrivlji’ dokument za prijem Kosova u UNESCO jeste Briselski sporazum. U tom sporazumu stoji da Srbija i Kosovo neće ometati jedna drugu na svom putu ka Evropskoj uniji. Pazite, članica Evropske unije može da bude samo nezavisna, suverena zemlja, i naravno da će ta zemlja onda, ako se uputi tim putem, postati sutra i članica FIFA-e, UEFA-e, UNICEF-a, UNESCO-a i tako dalje. To je jedna stvar. Druga stvar jeste da smo se mi takođe obavezali da nećemo ometati ulazak – priključivanje Kosova određenim svetskim forumima, institucijama i tako dalje. DSS je svakako bila protiv toga od prvog dana i nije razmišljala da će doći na red i UNESCO i da će lobisti koju budu lobirali za prijem Kosova u UNESCO pokazati dokumenta koja postoje, a u kojima stoji i da mi nećemo ometati ulazak Kosova u međunarodne organizacije. Tako da je za to najviše kriva vlast koja je Briselski sporazum potpisala i koja je, u stvari, stvorila uslove da se ovo desi. A što se tiče naše javnosti, pre svega intelektualne javnosti, ona snosi posebnu krivicu zato što je pre gledala da se nekako odvoji od svega, da ne učestvuje direktno, da se ne meša i buni. To se kritikuje tek sada, ali naknadna pamet ništa ne znači, i zato se DSS iz sve snage zaista zalaže za referendum o Evropskoj uniji i za sve ostalo. Da ne bi došli do naknadne pameti, i da bi na neki način, okretanjem usmerenja naše zemlje od Evropske unije mogli da osujetimo sve ono što Kosovo hoće, a to je u prvom redu prijem u UNESCO, pa onda dalje prema Ujedinjenim Nacijama, mi to moramo uraditi sada i to mora da bude referendum. Ukoliko budu samo izbori, oni nisu dovoljni jer će to biti interpretirano na taj način da je narod dao Vučiću mandat da on radi šta hoće, odnosno da ta evropska politika dominira i dalje, i da mi u stvari Kosovo prepuštamo jednoj terorističkoj kvazi NATO državi.

Zašto referendum, a ne ocena ustavnosti ustupaka i zahteva koje Srbija treba da ispuni na svom evropskom putu? Da li to znači da se u ovom trenutku Ustav ne poštuje?

Da Vam kažem, Ustav se u ovoj državi odavno ne poštuje. DSS je tražila ocenu ustavnosti Briselskih sporazuma od Ustavnog suda, i svi mi koji smo potpisnici taj zahtev dobili smo odgovor da je Briselski sporazum politički, a ne pravni papir. Već davno se u ovoj zemlji krši Ustav, jer se po Rezoluciji 1244 nije smelo dozvoliti da se potpiše Briselski sporazum i da se u stvari Kosovu daju tolike ingerencije. Mi, odnosno Srbija, sa Kosovom opšti kao sa državom. Mi govorimo o nekoj zajednici Srpskih opština za koju je potrebno da Albanci promene Ustav, što njima ne pada na pamet. Mi smo prepustili četiri opštine na Severu Kosova Prištini, mi smo prepustili sudstvo koje je bilo pod našom ingerencijom i time je Ustav prekršen. Zato mislim da treba napraviti jedan referendum, da se narod izjasni, ali da svako od građana Srbije bude suočen sa tim da on sada treba da rešava sudbinu svoje zemlje, i sudbinu budućnosti svoje dece. Nema više – to će rešiti Ustavni sud ili to će rešiti neko drugi. Znači to treba da reši Petar Petrović, Marija Marijanović, to treba da reši svako od građana Srbije, da se pogleda u ogledalo i da bude svestan, da ukoliko pogrešno odluči, gubi svoj identitet i gubi državu za svoje potomke.

Da li je aktuelna vlast spremna na tako nešto?

Što se tiče referenduma vidim da je na to, ovih dana, barem bio spreman predsednik Nikolić, uostalom on je obećavao referendum o Evropskoj uniji DSS-u i pre nego što je od nas – DSS-a, dobio podršku za izbor na mesto predsednika države. Evo, sada posle tri i po godine, on posle ovog skandala političkog koji se desio i ovog konačnog dolaska računa na naplatu. Ovde su neke stvari došle na naplatu. Sada praktično mislim da je referendum jedini način da se narod o tome izjasni jer ne može se o tome izjašnjavati Narodna skupština budući da tamo sedi 250 poslanika koji se bezmalo svi zalažu za evropski put Srbije, pa šta košta da košta. Možda sad više neće biti spremni da kupuju malo vremena koristeći nacionalnu retoriku. Suština je u putu kojim mi idemo – to je u evropsku uniju i taj put će nas koštati Kosova, ali ne samo Kosova. Danas Kosovo, sutra će to biti Raška oblast odnosno Sandžak, pa onda će biti plate i penzije, pa će onda biti i sve te male životne teme, pa prodaja zemlje, prodaja resursa, prodaja vode, prodaja elektro privrede. Sve će to doći na red. Zato je potrebno da se referendum održi i ukoliko vlast neće da raspiše referendum jer se boji kakav će biti ishod referenduma. Kao što rekoh, 250 poslanika se zalaže za evropski put Srbije, ali sigurno pedeset procenata stanovništva Srbije je protiv ulaska u Evropsku uniju. Mislim da je došlo vreme da se pita narod, ne da se pita jedna klika ili jedan čovek što je još gore, to je onda prava satrapija ili prava diktatura.

Pomenuli ste nacionalnu retoriku. Da li mislite da je to plod nekog zaokreta u politici zvaničnog Beograda prema Prištini i međunarodnoj zajednici ili ima veze sa predizbornom kampanjom?

To je deo predizbornog folklora jer ne možete vi imati ovakvu zapaljivu nacionalnu retoriku i govoriti na način na koji govori Demokratska stranka Srbije već nekoliko godina, a da i dalje kažete da Evropa nema alternativu i da nećete da ljutite svoje nemačke partnere. To su stvari koje ne idu jedna sa drugom. Znate, ne može nešto biti slatko i slano u isto vreme.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.