Rašić: Spreman sam da učestvujem u izradi statuta ZSO

FOTO: VOA/Printscreen

Ministar za zajednice i povratak Nenad Rašić izrazio je spremnost da se uključi u izradu nacrta statuta Zajednice opština sa srpskom većinom na Kosovu.

Izvor: Koha (Tekst je izvorno preveden sa albanskog; naslov je adaptiran)

Ministar Rašić je naglasio da, kada god vlada krene u izradu nacrta za Asocijaciju u saradnji sa lokalnim Srbima na Kosovu, on će dati svoj doprinos.

Rašić osnivanje Zajednice za srpsku zajednicu na Kosovu smatra važnim pitanjem, uz ocenu da ne treba strahovati od „bosnizacije“ na Kosovu.

„Nevoljno sam prihvatio tu obavezu, ali normalno ako tako nešto treba premijeru. Uvek sam spreman da doprinesem u tom pogledu. Smatram sebe profesionalcem i preuzeo sam odgovornost, međutim, mi bismo bez problema preuzeli obaveze koje bi nam stigle kao deo vlasti“, rekao je on.

Prema njegovim rečima, osnivanje Zajednice je međunarodna obaveza Kosova i to treba da se uradi.

„Smatram da Zajednica, budući da je reč o sporazumu ili obavezi koja se preuzima godinama, treba da podseti da međunarodni ugovori imaju veću snagu od lokalnih zakona i da se moraju poštovati obaveze. Ohrabrujem ne samo premijera, već i tehnički nivo, da po pitanju formiranja Zajednice – neće biti kršenja ustava i zakona. To je taj element koji garantuje da se tako nešto ne može desiti. To je bila druga tačka sporazuma iz 2015. godine, gde se navodi da ovaj sporazum prvo mora da se prođe kroz Ustav ili zakone Kosova. Na osnovu ovoga, ovo daje pouzdanu osnovu da se tako nešto kao kršenje ili manipulacija u okviru zakona ne dešava“, rekao je Rašić.

On je izjavio da institucije na Kosovu ne treba da se plaše bosnizacije Kosova nakon osnivanja ZSO, jer prema njegovim rečima, Ustavni sud to može da očisti od neustavnih elemenata.

On je, međutim, dodao da u nacrtu ZSO koji je predstavila Evropska unija ima nekih stvari koje su mu nejasne.

„Pošto nemamo drugi Nacrt, iako sam pročitao ovaj Nacrt, moram priznati da mnoge stvari nisu sasvim jasne. Znam da se Nacrt može opisati kao sveobuhvatan oblik i nije previše detaljan. Kada se Nacrt prezentuje, bilo da ide na Ustavni sud ili se šalje na verifikaciju u Venecijansku komisiju – imao bih pitanja jer nije sve jasno. Ipak, nije pitanje da li ću se složiti ili ne, jer imamo stručnjake koji će tačno proveriti da li je u skladu sa Ustavom i zakonima Kosova. Lično ću se potruditi da možda inkorporiram neke dobre ideje, ali inače nemam strah da bi moglo doći do ‘bosnizacije’, kao što se spekuliše, jer institucije su tu i deluju. Na kraju krajeva, iz te ocene koja bi se desila, to ne bi poremetilo poredak i ustav“, naglasio je Rašić.

Kada je reč o takozvanom „svesrpskom saboru“, gde čelnici Srbije i entiteta bosanskih Srba, Republike Srpske, pozivaju na jedinstvo Srba u celom regionu, Rašić je naveo da su to prazne izjave radi unutrašnje koristi.

Prema njegovim rečima, predsednik Srbije Aleksandar Vučić i predsednik Srba u BiH Milorad Dodik sazvali su ovu skupštinu iz ličnih interesa i da zaključci sa ovog sastanka nemaju težinu u evropskom i regionalnom aspektu.

„Ne uzimajte u obzir te izjave, jer su za internu upotrebu. Morate shvatiti da ta dva čoveka (Vučić i Dodik) koji su bili vođe događaja, svaka reč koju izgovore je za njihove interese i za unutrašnju upotrebu. Ona nema nikakvu težinu u evropskom ili regionalnom aspektu. To su samo prazne reči“, rekao je Rašić.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.