Rašić podneo zahtev za registraciju stranke

Izvor: (tekst na srpskom originalno preuzet) RTK 2

Ministar za rad i socijalnu zaštitu, Nenad Rašić, podneo je zahtev Centralnoj izbornoj Komisiji za registraciju nove stranke koja će se zvati Progresivna Demokratska Stranka.

Prema Rašićevim rečima, Progresivna Demokratska Stranka (PDS) će uneti svežinu u politički život Kosova, pre svega među predstavnicima manjinskih zajednica. 

"Progresivna Demokratska partija će biti partija umerenih Srba, jedne političke orijentacije za koju mislimo da će doneti više mudrosti, više tolerancije, više razumevanja za sve političke tokove baziane na odnosu sa svim partnerima", objašnjava Rašić.

Rašić ističe da PDS neće biti sastavljena samo od Srba, već će je činiti i predstavnici ostalih zajednica. Time se želi pokazati da je to partija otvorena za pripadnike svih zajednice. 

Prema njegovim rečima ova stranka će delovati u skladu sa demokratskim načelima Evropske unije, imajući u vidu konačni cilj – demokratizaciju kosovskog društva. 

Rašić je zatim pojasnio sam naziv stranke: 

"Nismo hteli naziv koji bi asocirao na bilo koju drugu političku organizaciju. Ne želimo da se kitimo tuđim perjem, da nazivamo sebe imenom sličnim određenim političkim subjektima kako bi nas glasači lakše čuli. Sve što budemo radili biće u skladu sa demokratskim procesom, kaže Rašić".

Iz Centralne izborne komisije kažu da je za registraciju političke partije potrebno priložiti obrazac za registraciju politickih partija, obrazac poslednje konvencije partije i spisak pristalica političke partije 

Nenad Rašić je krajem maja prošle godine isključen iz Samostalne liberalne stranke zbog, kako je zaključio glavni odbor te stranke, pokušaja destabilizuje stranke i kršenja statuta. Nakon toga, Rašić je osnovao novi poslanički klub koji broji osam poslanika. 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.