Najavljeno da će raseljeni Srbi od danas, pa svakog ponedeljka na tri sata blokirati saobraćajnice kod Rudara

Merdare prelaz
FOTO: KoSSev

Raseljeni Srbi sa Kosova blokiraće danas u Rudaru putnički saobraćaj u trajanju od tri sata – od 12 do 15 časova svim vozilima „koje voze Albanci preko Merdara, prema Kuršumliji, Nišu, Beogradu i dalje prema Subotici“, saopštilo je Udruženje raseljenih Srba sa Kosova i Metohije sa sedištem u Kuršumliji, a javio je sinoć Euronews Srbija.

Kako se navodi, blokada saobraćajnice biće sprovedena zbog „terora“ i „zuluma“ nad Srbima na Kosovu, uz posebno spominjanje kosovskog premijera Aljbina Kurtija.

„Blokada puta će biti svakog ponedeljka u trajanju od tri sata i to do prestanka svakodnevnog terora nad našim narodom na Kosovu i Metohiji. Teror koji preživljava srpski i ostali nealbanski narod, postao je nepodnošljiv i vrlo je blizu sukoba sa nesagledivim posledicama“, navodi se u saopštenju.

Iz Udruženja tvrde da raseljeni Srbi čekaju 25 godina da se vrate svojim kućama i započnu novi život sa komšijama Albancima „koji nisu vršili zločine“, piše Euronews.

Mole predsednika Srbije Aleksandra Vučića, ministra spoljnih poslova Ivicu Dačića i ostalih članova Vlade Srbije da „hitno upute dopis svim relevantnim međunarodnim organizacijama, da hitno zaustave teror i hapšenje nevinih Srba“.Ova grupacija još zahteva povratak, i to „hitan“ hiljadu vojnika, spominjući Kumanovski sporazum i Rezoluciju 1244

A na listi zahteva našlo se i da se svi raseljeni vrate svojim kućama, „koje će finansirati Vlada Kosova“.

„Uporedite samo kako žive Albanci u Preševu, Bujanovcu i Medveđi, a kako Srbi širom Kosova i Metohije i biće vam sve jasno dokle vodi ova politika, a vodi do neizbežnog novog rata, koji najmanje žele i Srbi i Albanci“.

 Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.