Rama za špansku televiziju: Priznanje Kosova od strane Srbije je poslednje poglavlje u raspadu Jugoslavije

edi rama
FOTO: Gazeta Metro

Izvor: Zeri (Tekst je izvorno preveden sa albanskog)

Premijer Albanije Edi Rama u intervjuu za Radio televiziju Španije govorio je i o odnosima između Kosova i Srbije.

Rama je rekao da više nije kao u prošlosti, kao što sada postoji komunikacija između strana i da je priznanje Kosova kao suverene države nezavisne od Srbije – poslednje poglavlje bolne istorije raspada Jugoslavije.

„Tenzije su deo tog procesa. Ne možemo očekivati da će se mirovni proces odvijati glatko i bez tenzija. Ovde je dobra vest da se tenzije javljaju i nestaju jer obe strane ipak komuniciraju i pokušavaju da pronađu potrebna rešenja za ljude. Tako da više nije kao u prošlosti. Velika je razlika jer već imamo regionalnu saradnju, sa brojnim sastancima i susretima, putovanjima, samitima bilo koje vrste. Svakako da je Kosovo poslednji problem, još uvek otvoren i nerešen raspadom Jugoslavije i bez sumnje je priznanje Kosova kao suverene države nezavisne od Srbije poslednje poglavlje bolne istorije raspada Jugoslavije“, rekao je Rama.

Govoreći o pitanju priznavanja nezavisnosti Kosova i pominjući činjenicu da je Španija jedna od 27 zemalja koje još uvek ne priznaju Kosovo kao nezavisnu državu, premijer Albanije je dodao da stav Španije nema nikakve veze sa bilo kakvim problemima u vezi sa Albancima ili sa samim Kosovom.

„Tačno je, ali vrlo dobro znamo da stav Španije nema nikakve veze sa bilo kojim problemom vezanim za Albance ili sa samim Kosovom, već ima veze sa istorijom i njenim unutrašnjim problemima. Slažem se, ali ovde moramo biti vrlo jasni, jer nema mogućeg poređenja između unutrašnjih problema Španije, u pogledu nezavisnih ili separatističkih pokreta i odvajanja Kosova od Srbije”, rekao je Rama.

Rama je dodao da Zapadni Balkan mora da učini više da ispuni sve uslove za članstvo u Evropskoj uniji, ističući da Kosovo mora dalje da napreduje sa reformama za modernizaciju, sa održivim poboljšanjem ekonomija, sa institucionalnim jačanjem.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.