Rama u Prištini na otkrivanju spomenika Ismailu Qemaljiu

Albanski premijer Edi Rama danas će posetiti Kosovo, prenose kosovski mediji.

On će učestvovati na otkrivanju spomenika Ismailu Kemalu u Prištini, čije postavljanje "simbolizuje ulogu Albanca Ismaila Kemala u nezavisnosti i razvoju nacije".

Ideju postavljanja spomenika Ismailu Kemalu u Prištini i Hasana Prištine u Vlori lično je predstavio u novembru prošle godine gradonačelnik Prištine, Špend Ahmeti, prenose kosovski mediji. 

 


Ismail Qemali Bey Vlora bio je albanski političar i državnik u Osmanskom carstvu koji imao vodeću ulogu u proglašenju nezavisnosti Albanije 1912. Velika narodna skupština u Valoni je 28. novembra 1912. proglasila nezavisnost Albanije. Ismail Ćemalji je bio prvi predsednik Privremene vlade Albanije. U martu 1913. godine, nakon odluke Londonske konferencije da Srbiji dodeli Peć, Đakovicu, Prizren i Debar, i Crnoj Gori takođe oblasti naseljene Albancima, Ismail Ćemalji je evropskim medijima izjavio:

(Izvor: Wikicitati)  – "Albanija je amputirana. Od našeg nacionalnog tela odsečeni su najbolji delovi. Mi moramo protivu toga svuda glasno protestovati. Zaista je nepojmljivo što napredne evropske države nameravaju da s našom zemljom tako postupe. Ja bih rado dopustio, da se oni krajevi severne Albanije, gde živi manje od 80% Arbanasa, ustupe Srbima i Crnogorcima; ali ovi plodni krajevi, koje Sile hoće silom da mi ustupimo neprijateljima, imaju mnogo više od 80% Arbanasa. Ako se Kosovo ustupi Srbiji ne po pravu nacionalnom, nego po pravu osvajačkom, onda se ne može postići cilj, kome teže Velike Sile – ne može se postići pacifikacija Balkanskog Poluostrva. Neće to biti mir, nego novo užasno nespokojstvo, jer Arbanasi neće nikad biti zadovoljni, što su predati svojim neprijateljima."


 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.