Rama: Nacionalna potreba da pružim podršku Kosovu kada se nešto nepravedno dogodilo

Edi Rama
Foto: KoSSev

Premijer Albanije, Edi Rama, završio je danas dvodnevnu posetu Prištini tokom koje je, kako je saopštio, hteo da sazna više o situaciji koja je nastala nakon što je objavljeno da je Specijalizovanim većima Kosova podneta na ispitivanje optužnica u 10 tačaka za ubistva i mučenje preko 100 osoba. Na optužnici su, između ostalih i kosovski predsednik Hašim Tači i lider PDK, Fatmir Ljimaj.

Nakon što se juče sastao sa predsednicom kosovske skupštine, Vjosom Osmani, kosovskim premijerom, Avdulahom Hotijem, Hašimom Tačijem, Kadrijem Veseljijem, liderom Samoopredeljenja Albinom Kurtijem i liderom NISMA-e, Fatmirom Ljimajem, Rama je danas imao i sastanak sa liderom LDK, Isom Mustafom, gradonačelnikom Prištine, Špendom Ahmetijem i liderom AKR, Bedžetom Pacolijem.

Rama se danas nije sastao sa Ramušem Haradinajem, iako je to planirao. Sastanak je odbio upravo Haradinaj kojeg je Rama tužio za klevetu, zbog izjave da su Rama i Tači želeli da zarade na podeli Kosova. Rama je danas ujedno i najavio da će povući tužbu protiv Haradinaja jer je on za njega „istorijska figura“.

Na konferenciji na kraju svoje posete, Rama je saopštio da je njegova poseta bila u službi „nacionalne potrebe da pruži podršku Kosovu i svim političkim predstavnicima u trenutku kada se nešto duboko nepravedno dogodilo“, prenosi Koha.

Iznova je kritikovao odluku Kancelarije specijalizovanog tužilaštva da objavi da je SVK predalo na ispitivanje optužnicu koja još nije potvrđena od strane suda, posebno zbog toga što je objavljena nekoliko dana pre najavljenog sastanka u Vašingtonu.

„Sastanak u Beloj kući je važan trenutak  i predstavlja nastavak napora koji će imati brojne stanice, ali je to i prilika da se, uz direktnu podršku SAD, proces podigne na viši nivo“, prenosi Koha.

Rama je tokom današnjeg izlaganja izrazio i zadovoljstvo zbog stupanja na snagu sporazuma između Evropske mreže operatora prenosnog sistema (ENTSO-E) i kosovskog operatora prenosnog sistema (KOSTT) kojim je omogućeno uspostavljanje nezavisnog kontrolnog područja za Kosovo. Novi regulatorni blok objediniće energetske sisteme Kosova i Albanije.

Za kraj, Rama je i podsetio na inicijativu za formiranje balkanskog mini-Šengena. Ova ideja predsednika Vučića i Rame bila je naširoko kritikovana u kosovskoj javnosti zbog uverenja da pre integracije regiona, treba doći do bolje integracije Kosova i Albanije, ali i nepoverljivosti prema Srbiji za koju su iznete ocene da tako priprema „četvrtu Jugoslaviju“.

Rama je danas opet poručio da je ta inicijativa u interesu i Kosova i Albanije.

„Ako mene pitate, balkanski mini-Šengen je u interesu Albanije i Kosova. Kada ne bismo gubili vreme na svakojakim graničnim prelazima, bilo bi kao da iz Prištine dolazite ovde, do aerodroma“, rekao je on na konferenciji koju je održao na aerodromu „Adem Jašari“ u Prištini.

Povezani članci:

Rama u poseti Prištini: Saopštenje KST „sramna fleka“

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.