Rama: Kosovo i Albanija imaće zajedničke ambasade

"Pre ili kasnije, Albanija i Kosovo imaće u inostranstvu zajedničke ambasade", rekao je albanski premijer Edi Rama, a javili bugarski mediji. 

"Ukoliko bilo ko u ovoj činjenici vidi ideju Velike Albanije, to je njihov problem. To nije stvar Velike Albanije," naglasio je Rama, a prenele agencije BGNES i Novinite.

Rama je objasnio da će uspostavljanje zajedničkih ambasada biti urađeno u cilju smanjenja troškova. Ali, osim toga, dodao je on, na ovaj način uspostavićemo ponovno zbližavanje naroda.

Edi Rama boravio je juče i prekjuče na Kosovu gde je prisustvovao obeležavanju devetogodišnjice jednostranog proglašenja nezavisnosti Kosova. On je prisustvovao seriji proslava i događaja, uključujući i to da je položio vence na grobove Ibrahimu Rugovi, Ademu Jašariju, ali i, kako je rekao, "svim ratnicima za nezavisnost Kosova". Kroz seriju svojih objava na društvenim mrežama takođe, on je Kosovu uputio čestitke i poruke podrške.

Kosovo i Albanija do sada su formalizovali zajedničko diplomatsko delovanje kroz zajednički sekretarijat koji je sa radom počeo krajem novembra prošle godine, a prethodno su otvoreni i zajednički konzulati u Minhenu, Bariju i Milanu. Saradnja se odvija na osnovu  "Deklaracije o strateškom partnerstvu i saradnji".

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.