Rama: Jedan predsednik za Kosovo i Albaniju kao simbol jedinstva. Popović: Ramu proglasiti personom non grata

Vest je ažurirana u 16:30 

"Kosovo i Albanija treba da imaju zajedničku spoljnu politiku, a ne samo zajedničke ambasade, ili diplomatske misije. Ali zašto ne bi imali jednog predsednika kao simbol nacionalnog jedinstva i nacionalne politike sigurnosti?" – predložio je albanski premijer, Edi Rama, prenosi Gazeta Express. On je svoj predlog izneo na jučerašnjoj svečanoj sednici kosovske skupštine povodom jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova. Ipak, ova ideja, dodaje, "možda nije prava na nacionalnom nivou", jer "nam istorija kaže da nije moguće da se san ispuni". Nakon ove poruke iz Prištine, poruka iz Beograda. Ramu u Srbiji proglasiti personom non grata, kaže predsednik Srpske narodne partije, Nenad Popović i ministar bez portfelja u Vladi Srbije.

Oglasila se i EK: EU očekuje nastavk izgradnje konstruktivnih i kooperativnih odnosa  

U međuvremenu se u vezi sa Raminom izjavom oglasila i Evropska komisija.

"Izjave koje se mogu tumačiti kao političko mešanje u susedne zemlje nisu od pomoći u izgradnji dobrosusedskih odnosa. Umesto toga, EU očekuje od celog regiona da nastavi sa izgradnjom konstruktivnih i kooperativnih odnosa i da pojačaju sopstvene reformske procese u cilju napretka na putu EU integracija," izjavila je portparolka Evropske komisije Ketrin Rej, prenosi RTS. 

Odgovarajući na konstataciju pojednih medija u Briselu da ideje poput Ramine "vrlo liče na projekat Velike Albanije" i vode ka, kako navodi RTS, "menajnu granica na Balkanu", u Evropskoj komisiji ponavljaju da će EU nastaviti da podržava principe pomirenja i regionalne saradnje na Zapadnom Balkanu.


"Da bi neko mogao da uđe u UN, on mora da postigne dogovor sa Srbijom. Da bi taj sporazum bio postignut, mi moramo da dođemo do kompromisnog rešenja, ne do rešenje u kojem ćete da kažete Srbija mora da prizna nezavisnost Kosova, zato što nam se tako sviđa, ali mi ćemo Srbiji da garantujemo sigurnost njihovih monaha i monahinja po srpskim manastirima" – kazao je dan ranije predsednik Srbije, Aleksandar Vučić, na konferenciji za medije. 


"Mislim da je to nemoguće, osim ako ne postignemo neku drugu vrstu istorijskog sporazuma, kojim bi Srbi bili zadovoljni. Ovako je apsolutno neprihvatljivo" – rekao je srpski predsednik u intervjuu za Večernje novosti, krajem prošle godine, odgovarajući na pitanje da li je za njega apriori neprihvatljivo da Kosovo dobije stolicu u UN. 

"Upravo u ovoj izjavi (Rama) pokazuje se pravi cilј otceplјenja Kosova i svih onih koji su taj sramni čin podržavali – da se granice u regionu prekroje u korist Albanaca i izazovu nove tenzije i sukobi na Balkanu," navodi Popović.

Ipak, Srbija je otvorena za dijalog sa Albancima, kaže, za rešenje statusa KiM-a, "u skladu sa Ustavom Republike Srbije i Rezolucijom 1244 Saveta bezbednosti UN".

"Beograd je spreman na ustupke i kompromise, ali nikako nije spreman na to da se cepa srpska teritorija," dodaje, niti je Beograd spreman da "tvorevine", "lažna država Kosovo", ulaze u međunarodne organizacije "a posebno u Ujedinjene nacije".

"Zbog neprijatelјskog čina Edija Rame prema Srbiji, zbog podrške razbijanju Srbije i podsticanju stvaranja Velike Albanije na našem tlu, smatramo da ga treba proglasiti personom non grata, a ambasadoru Albanije u Beogradu uručiti oštar demarš," dodaje Popović.

Pozvao je i predstavnike međunarodne zajednice, "posebno one koji su zdušno podržavali takozvanu kosovsku nezavisnost" da osude Raminu izjavu i "jasno saopšte" da su "opasne ideje koje je izneo albanski premijer – neprihvatlјive i nedopustive".

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.