Rama i Plenković traže mere protiv Srbije zbog dešavanja u Banjskoj

FOTO: KoSSev

Albanski premijer Edi Rama i njegov hrvatski kolega Andrej Plenković pozvali su u ponedjeljak Evropsku uniju (EU) i Zapad da preduzmu akciju protiv Srbije, nakon napada naoružane grupe Srba na Kosovsku policiju na Severu Kosova 24. septembra.

Rama, koji boravi u poseti Zagrebu, rekao je da je agresija „paravojnih snaga uznemirujuća koliko i reakcija Beograda“, javlja Hrvatska radio televizija (HRT).

Poziv dvojice lidera dolazi više od nedelju dana nakon što je Kosovsku policiju 24. septembra napala naoružana grupa u selu Banjska, u opštini Zvečan, gdje je ubijen narednik Afrim Bunjaku.

Sukobi su se potom odvijali u blizini manastira Banjska, a u nastavku obračuna ubijena su trojica napadača.

„Imamo zločin, ubistvo policajca, imamo i herojizaciju onih koji su zločin počinili“, rekao je Rama, ističući da tako nešto ne bi trebalo da bude prihvatljivo u Evropi, koja ima vrednosti suprotne ovoj.

Dva dana nakon napada Vlada Srbije proglasila je dan žalosti. Srpski predsednik je potom kazao da je dan žalosti proglašen za trojicom ubijenih napadača, ali i pripadnikom Kosovske policije.

Srbija je negirala optužbe Kosova da je umešana u ovaj napad, koji su kosovske vlasti okarakterizirale kao teroristički.

Plenković je rekao da je Srbija na neki način priznala umešanost u napad proglasivši žalost za ubijenim napadačima.

„Mislimo da ovakav potez ne može ostati bez odgovora. Smatramo da je proglašavanje dana žalosti za troje de fakto terorista, koji su ubili kosovskog policijaca, bio neprihvatljiv potez. Nije nam nimalo drago da je povučen takav politički potez koji gotovo da podrazumeva identifikaciju s onim što su napravili. Iz ovoga sam siguran da je u narednim danima, nakon sveobuhvatne analize, uvek dobro biti u potpunosti informisan o tome šta se i kako dogodilo, da će biti predloga“, rekao je Plenković.

I dok Srbija negira bilo kakvu umešanost u napad, u petak je odgovornost za ovaj napad preuzeo Milan Radoičić, koji je podneo ostavku na mesto potpredsednika Srpske liste – najveće stranke Srba na Kosovu, koja ima podršku Vlade Srbije.

Evropska komisija može samostalno da preduzima mere, odnosno bez saglasnosti svih zemalja članica, kao što je to radila protiv Kosova pre nekoliko meseci. EU je ocenila da Kosovo nije preduzelo potrebne korake za smanjenje tenzija na Severu.

Hrvatski premijer je istakao da je siguran da će sve mere „biti preduzete“, a Rama je istakao da ih treba primeniti bez gubljenja vremena „jer odluka Beograda o danu žalosti ne ostavlja prostora za drugačiju interpretaciju“.

Kosovski ministar unutrašnjih poslova, Dželjaj Svećlja, rekao je u nedelju popodne da je Priština prikupila dokaze koji dokazuju da je Srbija pokušala da anektira Sever Kosova i da su se napadači dugo pripremali u srpskim vojnim bazama u Srbiji.

Nekoliko dana nakon napada, Srbija je demantovala da pomera vojsku blizu granice sa Kosovom, nakon što su je Sjedinjene Države, Evropska unija i kosovske vlasti pozvale da povuče trupe u blizini teritorije Kosova.

RSE

O svim dešavanjima vezanim za najnovije tenzije na Severu Kosova čitajte na našoj tematskoj stranici:

Kriza na SeveruPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.