Rakočević: Posle ubistva Ivanovića morala je da padne Vlada Kosova

Olivera Ivanovića osamnaest godina ubijaju Albanci, međunarodna zajednica i srpski kriminalci. Dotukli su ga pre nedelju dana, rekao je novinar Živojin Rakočević. Smrću Olivera Ivanovića morala je da padne Vlada Ramuša Haradinaja, ili da se oroči trajanje te Vlade do onog trenutka kada se bude znalo ko je ubio Ivanovića. Ponavlja se neprestana matrica. Ovo je vrh jednog ogromnog ledenog brega koji se valja prema nama i koji povremeno eksplodira. Mi smo imali i u Mitrovici, i južno od Ibra ubistva o kojima ne znamo nijedno slovo – rekao je u ovonedeljnoj emisiji Upitnik Radio televizije Srbije. 

Beskrajna matrica zla 

"Pitao sam isto ovo i Slobodana Petrovića (u to vreme zamenik premijera Kosova) kada su ubijeni Jevtići u Talinovcu – da li vi sada rušite Vladu Hašima Tačija, jer ovo je nepodnošljivo? Ista stvar je i sa doktorom Džekovićem – čudesnim pedijatrom – koji je ubijen u Mitrovici. Kompletna Mitrovica je imala njegov telefon. Pucanjem u Petra Miletića, smrt Janićijevića – sva ta beskrajna matrica zla koja se okreće sa svih strana. I da se razumemo, to sam rekao odmah one večeri kada je Oliver došao iz obdukcione sale – Olivera Ivanovića osamnaest godina ubijaju Albanci, međunarodna zajednica i srpski kriminalci. Dotukli su ga pre nedelju dana," rekao je Rakočević u emisiji Upitnik na RTS-u.

Slučajem ubistva Olivera Ivanovića da se bavi međunarodna komisija, ali onda potrebno demontiranje anarhičnog društva na čijem je vrhu kriminal 

On je kazao da malo ko u ovom trenutku očekuje da će istraga ubistva Olivera Ivanovića dati bilo kakve rezultate. Potrebno je, kaže, formirati posebnu međunarodnu komisiju koja bi se bavila ovim slučajem:

"Jedino razumno rešenje u ovom trenutku bi bilo da se izvan lokalnog karaktera napravi neka nezavisna komisija koja bi na osnovu različitih informacija iz Brisela, Vašingtona, Moskve uspela da se sastavi, preuzme taj slučaj i izvede ga do kraja. Ako međunarodna zajednica misli da može da pomogne prostoru Kosova i Metohije mislim da bi to bilo jedino normalno i pravedno rešenje, da se isključi svo to ludilo na terenu i da se realno, normalno pristupi. Ali, da biste to uradili, vi morate da demontirate jedno duboko anarhično društvo na čijem vrhu je kriminal."

Ubistvo Ivanovića opomena: Demontirati sve loše u srpskim institucijama, da bi se nada u opstanak vratila moramo da imamo poverenje u prosvetu 

On smatra da su posledice ubistva Ivanovića razorne i da je potrebno što pre vratiti nadu Srbima na Kosovu i pronaći način da se oporave i odustanu od "grčevitog bekstva" sa Kosova:

"Smrt Olivera  Ivanovića je opomena da moramo, što se Srba tiče, pristupiti demontiranju svega lošeg u našim institucijama na koje država Srbija ima uticaja. Od onih normalnih opštinskih do zdravstva, prosvete, odnosa prema drugima. Znate, jedan Jevrejin rabin nam je jednom prilikom rekao – u ovakve sredine mi smo dovodili najbolje profesore iz Tel Aviva, sa Sorbone, sa Kolumbije i znate šta se dogodilo? Deca iz sličnih sredina su postala najbolja deca u Izraelu, oni vode našu zemlju u velikom broju slučajeva. To nama treba. Da bi se naša nada vratila u opstanak mi iz dubine moramo da imamo poverenje u prosvetu."

Neophodna autonomija, iznutra da izgrađujemo institucije

Rakočević smatra da je dijalog Beograda i Prištine u Briselu postao "mrtav" kada je, po njegovim rečima, Hašim Tači odlučio da "izigra" ideju Zajednice srpskih opština:

"Ne znam kakva će biti ta ZSO, ali znam da nam je neophodna autonomija. Moramo iznutra da izgrađujemo svoje institucije, svoje perfektne škole koje nam sada nisu dobre, svoje zdravstvo… Vrlo često se dešava da pacijent iz bolnice mora da ide u privatnu apoteku da bi uzeo gazu, ili vatu. To mora da se prekine. Mi moramo iznutra da se osvežimo, da vratimo nadu ljudima – to je esencijalna stvar, a ta nada ne može biti zasnovana na albanskoj etničkoj slobodi…"

Potrebno munjevito rešenje 

"Srbija mora da nas osposobi iznutra da preživljavamo po modelu po kom smo preživljavali stotinama godina. A to znači – taj model je definisao Milan Rakić. On je, kada je došao u najgoru kasabu Otomaske imperije rekao – Za ovo su odgovorni Turci i turske vlasti, za ovo su odgovorni Arnauti, a za ovo je odgovoran naš zločinački nerad. Sva ta tri segmenta mi danas isto tako vidimo i moramo ih munjevito rešavati, jer od nas neće biti ništa," rekao je Rakočević u Upitniku.

Jevtić: Vučićeva poseta Kosovu smirila tenzije

Potpredsednik kosovske vlade i ministar za zajednice i povratak, Dalibor Jevtić, ističe da je poseta predsednika Srbije Aleksandra Vučića Kosovu i Metohiji nakon ubistva Olivera Ivanovića bila pravovremena, kao i da je smirila tenzije i unela mir.

"To je bila dobra rekcija i odluka predsednika Srbije, iako teška zbog bezbednosti. Odmah je došao da razgovara sa svima, sa svim političkim predstavnicima i narodom na KiM," rekao je Jevtić, gostujući u emisiji Upitnik na RTS-u.

Pad vlade i novi izbori nisu rešenje 

Kaže da je većina njih govorila o realnom životu, a manje o politici.

Za razliku od Živojina Rakočevića, on ističe da pad kosovske vlade, čiji je ministar, i novi izborni proces na KiM ne bi bilo rešenje u ovoj situaciji, pošto bi to koristilo samo onima koji žele, kako on kaže da "unesu nemire i napadaju Srbe".

"Svaka naša odluka biće u interesu stabilnosti i mira," poručio je Jevtić.

Važno saznati ko je i zašto ubio Olivera Ivanovića 

On upozorava da je ubistvo Olivera Ivanović zločin koji može da ima opasne posledice, kao i da je to, "možda", nakon pogroma 2004. godine – najteži događaj za Srbe na KiM.

Naglasio je, takođe, da je važno zbog porodice Ivanovića, ali i zbog Srbije da se sazna ko je i zašto ubio Olivera Ivanovića. 

Jevtić naglašava da je ubistvo Ivanovića za sve bio šok i da svako ko javno nastupa ne treba da iznosi informacije koje bi mogle dodatno da pogoršaju situaciju na KiM, a kao što je "upiranje prstom i izvlačenje zaključaka, što su pojedini radili".

Razmenom informacija brže do odgovora 

Kaže da je kao član kosovske vlade tražio da se dozvoli predstavnicima države Srbije da se uključe u istragu, jer to može da doprinese pomiranju.

Prema njegovim rečima, ako budemo razmenjivali informacije brže ćemo doći do odgovora:

"Ovo nije događaj na kome treba politizovati, niti sakupljati jeftine političke poene."

Jevtić je rekao da i da to ubistvo treba da bude opomena za srpski narod i da mora da se spreči svaki dalji pokušaj destabilizacije, kao i da cilj treba da bude mir i stabilnost, jer jedino to može da doprinese da Srba bude više na KiM.

Rekao je i da je povratak uzurpirane imovine jedna od najvećih prepreka za povratak Srba i da se zato priprema mehnizam koji će biti obavezujući i da za sada postoji saglasnost kosovske vlade po tom pitanju.

Reč je formiranju posebnog "panela", kako navodi, koji će se samo time baviti.

"Sve procedure za sada smo završili i doći će do izglasavanja ovog predloga unutar međuministarske komisije za povrataka i kasnije na vladi i automatski će to telo moći da počne sa radom. Cilj je da sve slučajeve uzurpirane imovine iz opštinskih sudova, ili gde god se nalazi – prebacimo na taj panel koji će to brže rešavati," naveo je Jevtić.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.